Foto: F64
Lai arī interesi par vēja parkiem jūrā vai naftas ieguves izpēti ik pa laikam nonākuši valdības darba kārtībā, līdz šim valstī nebija noteikta neviena atbildīga institūcija, kas pārvaldītu un apsaimniekotu zemes dzīles iekšzemes ūdeņos un jūrā. Otrdien valdība nolēma, ka turpmāk licences darbībām jūras zemes dzīlēs konkursa kārtībā piešķirs valdības izveidota komisija, bet iekšzemes ūdens dzīlēs – Valsts vides dienesta konkursa komisija.

Publiskie ūdeņi - publiskie ezeri, upes un jūras ūdeņi - ir valsts īpašums, taču joprojām ne valsts, ne pašvaldības nepārvalda un neapsaimnieko iekšzemes publiskos ūdeņus.

Finanšu ministrija, kura pārvalda valsts īpašumus, ja likumos nav noteikts citādi, nav gatava uzņemties šo zemju pārvaldības funkciju, un pašlaik nav nevienas institūcijas, kas publiskos iekšzemes ūdeņus pārvaldītu un apsaimniekotu. Tas savukārt apgrūtina dažādu projektu realizāciju.

Pašlaik par katru būvprojektu vai zemes dzīļu izmantošanu publiskajos ūdeņos vai jūrā jālemj valdībai. Valstī joprojām nav noteikts, kas un kā var ierosināt licences laukuma noteikšanu, kas un kā rīko konkursu zemes dzīļu izmantošanai.

Noteikumi paredzēs licences izsniegšanu derīgo izrakteņu ieguvei un meklēšanai, ģeoloģiskajai, ģeofizikālajai, ģeoekoloģiskajai izpētei, zemes dzīļu derīgo īpašību izmantošanai. Noteikumi neatteicas uz ogļūdeņražu meklēšanu, izpēti un ieguvi, ģeoloģisko izpēti, kas saistīta ar būvniecību, ierīkošanu un ekspluatāciju iekšzemes publiskajos ūdeņos, ģeoloģisko izpēti, kas saistīta ar būvniecību, ierīkošanu un ekspluatāciju jūrā un kas notiek saskaņā ar jūras vides aizsardzības un pārvaldības normatīvajiem aktiem.

Noteikumi paredz, ka prasīt licences laukuma noteikšanu jūrā un publiskajos ūdeņos var Latvijas tiešās vai pastarpinātās pārvaldes iestāde vai komersants. Ierosinājumu par licences laukuma noteikšanu jūrā būs jāiesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

Ministrijai būs jāizvērtē ierosinājums, jāsaskaņo tas ar ieinteresētajām pašvaldībām, un, ja iecerei nav būtisku šķēršļu, būs jāiesniedz valdība rīkojuma projekts par konkursa rīkošanu licences izsniegšanai. Valdība lems par konkursa rīkošanu zemes dziļu izmantošanai, izveidojot konkursa komisiju, kurā strādās vairāku ministriju un citu iestāžu pārstāvji.

Savukārt zemes dziļu izmantošanai iekšējos publiskajos ūdeņos ierosinājums būs jāiesniedz Valsts vides dienestam. Dienests izvērtē ierosinājumu, saskaņo to ar ieinteresētajām pašvaldībām un, ja iecerei nav būtisku šķēršļu, dienests mēneša laikā izveido konkursa komisiju šo zemes dziļu izmantošanai. Komisija strādās dienesta, pašvaldību, plānošanas reģiona un citu iestāžu pārstāvji.

Noteikumi nosaka arī ikgadējās valsts nodevas apmēru: par tiesībām izmantot zemes dzīles publiskajos ūdeņos 0,001 lats par attiecīgās atļaujas (licences) laukuma kvadrātmetru gadā (1000 latu par kvadrātkilometru gadā); par tiesībām izmantot zemes dzīles Latvijas teritoriālajā jūrā un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā 0,01 lats par attiecīgās atļaujas (licences) laukuma kvadrātmetru gadā (10 000 latu par kvadrātkilometru gadā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!