Foto: LETA

Pēc veikala "Mego" laupīšanas, kur uzbrucēju guvums bija dažas pudeles grādīgā, satraukusies Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA), kura norāda – valstī vairāk domā par "nedzīvas" naudas aizsardzību, savukārt aizmirst par tirgotāju un pircēju drošību.

Tirgotājus satraucis bruņotais uzbrukums veikalam "Mego" Rīgā, portālam "Delfi" atzīst LTA prezidents Henriks Danusēvičs. Asociācija uzskata, ka tās ir sekas valsts pārvaldes attieksmei – lielāka uzmanība tiek pievērsta "nedzīvas" naudas aizsardzībai, savukārt mazāk tiek domāts par tirgotāju un pircēju drošību. Piemēram, vienu naudas mašīnu pavada četras policijas mašīnas ar sirēnām, turpretī pilsētas ielās pie veikaliem nav manīti dežūrējoši policisti, kā, piemēram, to nodrošina ikdienā pie skolām.

"Šī laupīšana atkārtoti uzsver nepieciešamību Iekšlietu ministrijai sadarbībā ar citām par drošību atbildīgām struktūrām izstrādāt uzskatāmas un viegli saprotamas vadlīnijas tirdzniecībā strādājošo rīcībai trešo pušu apdraudējuma vai negadījumu gadījumos," norāda asociācijā. LTA rosina tādas izveidot jau vairāk kā divus gadus, taču valdība nav vēlējusies to uzklausīt un izpildīt. Iniciatīvu atbalstījuši arī Eiropas Komisijā.

Patlaban latu un eiro paralēlās aprites periodā lielu risku rada apgrūtināta naudas inkasācija un sarežģīta tās nodošana bankā. Asociācija norāda, ka 1.janvārī strādāja tikai nedaudzas banku nodaļas, taču vēlāk situācija uzlabojusies. Taču cituviet, piemēram, Daugavpilī, uzņēmējiem visu dienu nākas gaidīt rindā banku filiālē, lai nodotu naudu. Latvijas banka un daudzas komercbankas ignorējušas tirgotāju aicinājumu pirmās divās nedēļās ievietot vairāk mazo nominālu banknotes, tāpēc virknē apdzīvotu vietu, kur bankomāti izsniedz tikai 20 un 50 eiro banknotes tirgotājiem rodas problēmas ar atlikuma izsniegšanu, saka LTA.

LTA cer, ka valdība turpmākās dienās mainīs attieksmi pret eiro izplatīšanas vietām tirdzniecībā – drošības iestādes pievērsīs papildus uzmanību tirdzniecības vietām, finanšu institūcijas aicinās bankas uzņemties lielāku līdzatbildību eiro ieviešanā.

Jau vēstīts, ka piektdien veikalā "Mego" divi vīrieši nolaupīja trīs viskija pudeles, veikala darbiniekiem un apmeklētājiem draudot ar ieroci. Tajā pat dienā abi uzbrucēji aizturēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!