Foto: LETA

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) ierosinājumu palielināt kopējo atbalsta apmēru līdz 40 miljoniem latu Augstas pievienotās vērtības investīciju (APV) programmas trešajā kārtā un piešķirt ceturtajai kārtai papildus 24 miljonus latu.

Tas ļaus atbalstīt plašāku uzņēmumu loku, palielināt atbalsta intensitāti vienam projektam no 35% līdz 45% un palielināt vienam projektam maksimālo atbalstā izmaksājamo summu līdz 900 000 latu, norāda EM.

APV programmā komersanti var saņemt atbalstu par ieguldījumiem zināšanu un tehnoloģiju intensīvajos projektos.

"Nacionālās industriālās politikas ietvaros Latvijā ir izveidoti vairāki pilotprojekti, lai veidotu uzņēmumu modernizācijai un attīstībai atbilstošus valsts atbalsta instrumentus. Mērķis ir veicināt jaunu, ienesīgāku produktu un pakalpojumu ražošanu. Tāpēc esam ievērojami uzlabojuši un paplašinājuši APV programmu, palielinot pieejamo finansējumu, padarot to pieejamāku mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī paaugstinot atbalsta intensitāti. APV programmā vēl šajā plānošanas periodā uzņēmējiem būs pieejami 64 miljoni latu, kas ļaus atbalstīt vismaz 72 modernizācijas projektus un radīt vairākus simtus jaunu darbavietu," uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Projektu iesniegumu pieņemšana Augstas pievienotās vērtības investīciju programmas trešajā kārtā tika uzsākta šā gada 2.septembrī. Pēc iepriekšminēto grozījumu apstiprināšanas valdībā tiks pagarināta projektu iesniegumu pieņemšana APV programmas trešajā kārtā par mēnesi, līdz ar to plānots projektu pieņemšanu beigt novembrī. Projektus plānots izvērtēt trīs mēnešu laikā – līdz 2014.gada februārim.

Plānots, ka APV trešās un ceturtās kārtas ietvaros atbalstīti tiks vismaz 72 projekti, kuru kopējais investīciju apjoms būs vismaz 144 miljoni latu. Visi projekti būs jāpabeidz līdz 2015.gada 15.septembrim.

Programmas "Augstas pievienotās vērtības investīcijas" mērķis ir stimulēt vietējos komersantus veikt ieguldījumus zināšanu vai tehnoloģiju intensīvajos projektos, kā arī piesaistīt ārvalstu investīcijas jomās ar augstu pievienoto vērtību, tādejādi veicinot jaunāko tehnoloģiju pārnesi no ārvalstīm. Finansējums tiks piešķirts ieguldījumiem pamatlīdzekļos, proti, jaunu iekārtu un aprīkojumu iegādei, kas palīdz uzņēmumam modernizēties, sākt jaunu, ienesīgāku preču vai pakalpojumu ražošanu.

Visi projektu iesniedzēji, gan mazie un vidējie komersanti, gan arī lielie komersanti, varēs uzsākt projektu pēc drīz pēc projekta iesniegumu iesniegšanas LIAA - sagaidot LIAA pārbaudi projekta īstenošanas vietā. Jāņem vērā, ka projektu nevar pabeigt pirms projekta apstiprināšanas, t.i. pirms 2014.gada februāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!