Foto: DELFI
Otrdien apstiprinājumu Ministru kabinetā guvis Ekonomikas ministrijas (Em) iecer izveidot Būvniecības valsts kontroles biroju, kas darbu sāks oktobrī, informē EK.

Biroja izveidei ministrija pārdalījusi pašreizējo finansējumu, tā darbības uzsākšanai paredzot 999 483 eiro.

"Biroja izveide ir viens no izpildītajiem solījumiem valdības deklarācijā. Solis, lai uzlabotu valsts kontroli un uzraudzību pār būvniecības procesu," norāda ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP). Birojs profesionāli uzraudzīs sabiedriski nozīmīgu ēku būvniecības procesu un nodošanu ekspluatācijā.

Biroja izveide nodrošinās plānveida būvniecības un ekspluatācijas kontroli, kā arī neatkarīgu vērtējumu. Birojs veiks arī ekspluatācijā nodotu būvju apsekojumus. Pašlaik ēku drošības jautājums ir vien to īpašnieku ziņā, lai gan pastāv risks, ka būve var kļūt nedroša arī ekspluatācijas laikā.

Šobrīd būvniecības un būvinspektoru uzraudzība ir pašvaldību pārziņā. Valsts kontrole ir norādījusi, ka no uzraudzības kvalitātes viedokļa riskanta ir pašreizējā situācija, proti, ka vienīgās būvniecību kontrolējošās amatpersonas ir pašvaldību būvinspektori. Arī gadījumos, ja būvniecību veic pašvaldība.

Birojs veiks arī ekspluatācijā nodotu būvju apsekojumus. Šobrīd šādu ēku drošuma jautājums ir tikai pašu īpašnieku ziņā, tomēr pastāv riski, ka būves var ekspluatācijas laikā kļūt nedrošas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!