Foto: LETA

Latvijā legālo cigarešu ražošanas biznesa vadībā ir krimināli un administratīvi sodīti cilvēki, taču šīs ražotnes aktīvu uzņēmējdarbību šobrīd nav izvērsušas, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā paziņoja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe.

Šogad VID plāno izvērtēt pašreizējos nosacījumus licenču saņemšanai, kas nepieciešamas tabakas izstrādājumu ražošanai. Plānots izvērtēt arī minimālā akcīzes nodokļa nodrošinājuma lieluma izmaiņu lietderīgumu.

Ceipe pastāstīja, ka šobrīd Latvijā ir piecas nelielas legālas tabakas ražotnes un tās ir Muitas policijas pārvaldes uzmanības lokā. Salīdzinājumā Igaunijā nav nevienas legālas tabakas ražotnes, bet Lietuvā ir viena.

Muitas policijas pārvalde izpētījusi, ka Latvijā esošo ražotņu vadībā atrodas cilvēki ar krietnu kriminālo un administratīvo bagāžu.

Viena no ražošanas uzņēmumiem īpašniekam ir viena sodāmība un 15 ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi. Citam uzņēmējam ir 29 administratīvie sodi, tostarp par nepakļaušanos policijai un sīko huligānismu, un sodāmība par starpniecību kukuļošanā, zādzību, krāpšanu, piesavināšanos lielā apmērā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu samaksas.

Pārējie uzņēmēji sodīti par vairākiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, sabiedriskās kārtības traucēšanu, dokumentu neiesniegšanu, metāllūžņu aprites kārtības neievērošanu, apreibinošo vielu neatļautu apriti. Vienam no uzņēmējiem ir sodāmības ne tikai Latvijā, bet arī Vācijā.

Ceipe teica, ka šīs ražotnes aktīvu darbību nav izvērsušas. "Tām licences ir, taču darbība ir simboliski pasīva. Faktiski imitācija. Daži gaida kaut kādas licences, kaut kādus ekonomiskos pamatojumus ar Āfrikas valstīm," norādīja Ceipe.

Viņš arī informēja, ka pērn muitnieki atraduši tikai vienu nelegālu cigarešu ražotnes iekārtu, kas gan nav darbojusies.

Jau ziņots, ka Latvijas nelikumīgā cigarešu tirgus apjoms 2014.gadā ir bijis aptuveni 27,4% no kopējā cigarešu tirgus apjoma, liecina starptautisko tirgus izpētes un konsultāciju uzņēmumu "Nielsen Co" un KPMG pētījumu dati.

Tiesībaizsardzības iestādes 2014.gadā no nelikumīgas aprites ir izņēmušas 130,1 miljonu cigarešu, un nelikumīgā tirgus absolūti lielāko daļu veido Baltkrievijas un Krievijas mazumtirdzniecības tīklos legāli iegādātas un kontrabandas ceļā valstī ievestās cigaretes. No nelikumīgajā tirgū esošajām cigaretēm 87% ir cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!