Foto: Iekšlietu ministrija

Arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir pret 5457 studiju budžeta vietu samazināšanu nākamo trīs gadu laikā, portālam "Delfi" apgalvo nozares ministra Kārļa Šadurska (V) preses padomnieks Mārtiņš Langrāts, tikmēr Latvijas Studentu apvienība (LSA) gatavojas pirmajai demonstrācijai – zibakcijai valdības sēdes laikā otrdien.

Vēstīts, ka IZM tuvāko trīs gadu laikā iecerējusi samazināt valsts finansēto budžeta vietu skaitu augstskolās par 5457 vietām, bet ietaupīto naudu plānots izlietot pedagogu atalgojuma reformai.

"2016. gada 1. septembrī tika uzsākta jaunā pedagogu darba samaksas modeļa īstenošana arī augstākās izglītības jomā, kas radīja būtisku ietekmi uz kopējo augstākās izglītības finansējumu. Lai nodrošinātu augstskolu pedagogu atalgojuma pieaugumu saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem pedagogu darba samaksas noteikumiem un vienlaikus saglabātu valsts budžeta finansēto studiju vietu skaitu esošajā līmenī, 2017. gadā papildus nepieciešami 5 miljoni eiro, 2018. gadā – 3,67 miljoni, bet 2019. gadā – 7,36 miljoni.

Lai nepieļautu valsts budžeta finansēto studiju vietu skaita samazināšanos turpmākajos gados, IZM ir sagatavojusi un virzīs izskatīšanai Ministru kabinetā priekšlikumu par papildu nepieciešamā finansējuma piešķiršanu augstākajai izglītībai jaunā pedagogu darba samaksas nodrošināšanai, izskatot budžeta likumprojektu paketi Saeimā otrajā lasījumā," skaidro ministrija.

Tikmēr LSA 22. oktobra domes sēdē apstiprināta LSA nostāja – ja tiek pieņemts lēmums par papildu finansējuma nepiešķiršanu augstākajai izglītībai un valsts finansēto studiju vietu skaits tiek samazināts, LSA rīkos demonstrācijas un citas protesta akcijas studentu interešu aizstāvībai.

25. oktobrī Ministru kabinetā notiks sēde, kurā tiks skatīts likumprojekts par valsts budžetu 2017. gadam. Lai pievērstu ministru uzmanību tam, ka studenti neatbalsta finansējuma samazināšanai augstākajai izglītībai, LSA pie Ministru kabineta no pulksten 11 līdz 15 rīkos zibakciju, paužot studējošo nostāju, ka budžeta vietu samazinājums trīs gadu laikā par 5457 ir nepieņemams.

Kā portālam "Delfi" sacīja LSA preses pārstāvis Kristaps Osis, otrdien zibakcijā piedalīsies ap 30 cilvēku, bet iziešana ielās, kur vienlaikus pulcētos tūkstošiem studentu, plānota kā galējais protesta variants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!