Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) varētu turpināt šogad ieviesto praksi - uzdot ministrijām samazināt bāzes izdevumus noteiktā apmērā, otrdien žurnālistiem norādīja finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Šogad ar šādu ideju martā nāca klajā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), kura ņēmusi vērā Zviedrijas piemēru.

Reirs klāstīja - šāda prakse liek ministrijām pārskatīt dažādu programmu tēriņus. "Nav iespējama situācija, ka atsevišķās ministrijās pirms 20 gadiem programmai piešķirtā nauda ir lietderīga arī tagad," viņš minēja, skaidrojot, ka lielākoties budžeta veidošanā ministri domā par to, kā iegūt lielāku finansējumu, nevis pārskatīt esošo programmu lietderību.

Līdz ar to šādu bāzes izdevumu samazināšanu, ļaujot ministrijām pašām izvēlēties, kā to darīt, varētu rosināt katru gadu. Vienlaikus Reirs uzsvēra - jāizvērtē tas, kā ministrijas samazinājušas 2016. gada bāzes izdevumus un vai vēlāk daļa no samazinātā finansējuma netiks pieprasīta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

FM bāzes izdevumu samazinājums 3% apmērā veido 1,089 miljonus eiro. Pēc FM valsts sekretāres Baibas Bānes teiktā, FM līdzekļus ietaupījusi, samazinot centrālā aparāta tēriņus, izdevumus Valsts ieņēmumu dienesta informācijas tehnoloģiju attīstībai u.c. Tāpat plānots samazināt tēriņus komandējumiem.

Jau vēstīts, ka valdība iepriekš vienojās ministriju bāzes budžeta izdevumus 2016. gadā samazināt par 12,3 miljoniem eiro. Vislielākais samazinājums gaidāms Satiksmes ministrijai - par 6,34 miljoniem, Kultūras ministrijai - par 1,66 miljoniem eiro, kā arī FM - par 1,09 miljoniem eiro.

Valdība otrdien apstiprināja 2016. gada valsts budžetu, nosakot ieņēmumus 7,368 miljardu eiro apmērā, bet izdevumus - 7,655 miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!