Foto: F64

Būvmateriālu, metālizstrādājumu un sadzīves tehnikas piegādēm piemēros reverso pievienotās vērtības nodokļa (PVN) kārtību, paredz valdības atbalstu guvušie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā.

Grozījumos ietvertās izmaiņas paredz maijā apstiprinātās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021. gadam, lai uzlabotu PVN iekasēšanu un turpinātu cīņu pret krāpšanos konkrētās nozarēs.

Kā uzsver Finanšu ministrija (FM), PVN reversā maksāšanas kārtība var palīdzēt apkarot krāpniecību nozarē un mazināt negodīgu konkurenci nozarē.

Jau 2012. gadā, lai cīnītos ar PVN krāpniecību būvniecības jomā, tika ieviesta PVN reversā maksāšanas kārtība noteiktiem būvniecības pakalpojumiem. Tomēr secināts, ka būvniecības nozare vēl joprojām ir viena no nozarēm, kurā ir augsts PVN nemaksāšanas risks, tāpēc būtu nepieciešams piemērot PVN reverso maksāšanas kārtību visa veida nekustamā īpašuma būvniecībai un remonta pakalpojumiem, kā arī būvizstrādājumu piegādēm.

Plānots, ka grozījumi ievērojami uzlabos PVN iekasēšanu un ļaus apkarot PVN nemaksāšanu būvniecībā.

PVN reverso maksāšanas kārtību attiecinās arī uz videospēļu konsuļu piegādēm. Tāpat plānots paplašināt metālizstrādājumu klāstu, uz kuru piegādēm attiecinās PVN atgriezto maksāšanas kārtību, tostarp alumīnija caurulēm, stieplēm un stieņiem, kā arī nerūsējošā tērauda stieplēm un velmējumiem.

Vēl viena no nozarēm, kurā ir konstatēts augsts PVN nemaksāšanas risks, ir sadzīves elektrotehnikas preču tirdzniecības nozare.

Kopš pērnā gada PVN apgrieztā jeb reversā maksāšanas kārtība piemērojama mobilo telefonu, planšetdatoru un klēpjdatoru piegādēm. Taču pēc šim izmaiņām strauji palielinājusies PVN krāpniecība ar sadzīves elektrotehnikas precēm, norāda FM.

Līdz ar to PVN reverso maksāšanas kārtība būs piemērojama ledusskapju, saldētavu, putekļsūcēju un tamlīdzīgu sadzīves elektrotehnikas preču piegādēm.

Tāpat likuma grozījumi paredz samazināt gada apgrozījumu slieksni, līdz kuram atļaus atbrīvot no PVN maksāšanas – no 50 tūkstošiem eiro līdz 40 tūkstošiem eiro.

FM aprēķini liecina, ka grozījumu fiskālā ietekme nākamgad būs 67,7 miljoni eiro.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā 2018. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!