Foto: Publicitātes foto
No šā gada 1. janvāra Latvijā ir ieviests pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nodrošinājums darījumiem ar naftas produktiem – atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" normām, PVN maksātājam, kurš darbojas vai paredzējis veikt darbības ar naftas produktiem kā apstiprināts noliktavas turētājs, reģistrēts nosūtītājs vai saņēmējs, nodrošinājums noteikts 1 miljona eiro apmērā.

Minētais nodrošinājums ir paredzēts divpadsmit mēnešu periodam, atgādina Valsts ieņēmumu dienests.

 Nodrošinājums ieviests ar mērķi sekmēt komercdarbības un saimnieciskās darbības vides sakārtošanu, izslēdzot no tās negodprātīgus komersantus. Nodrošinājumu plānots piemērot tikai komersantiem ar augstu nodokļu nemaksāšanas riska pakāpi. VID ir tiesības pieprasīt PVN parādu, vēršoties pie nodrošinātāja. Uz tiesībām neiesniegt PVN nodrošinājumu vai piemērot nodrošinājuma apmēra samazināšanu var pretendēt personas, kuru nodokļu nemaksāšanas riska pakāpe VID vērtējumā ir minimāla.

 Nodokļu maksātājiem, kuri reģistrēts VID PVN reģistrā, nodrošinājums jāiesniedz ne vēlāk kā kalendārā mēneša laikā pēc tam, kad nodokļu maksātājs saņēmis speciālo atļauju apstiprināta noliktavas turētāja, reģistrēta saņēmēja darbībai vai  nosūtītāja darbībai ar naftas produktiem.

Ir iespējami vairāki nodrošinājuma veidi -  drošības nauda, saistību izpildes apdrošināšanas polise vai kredītiestādes galvojums.

Tiem komersantiem, kuriem jau ir speciālās atļaujas darbībām ar naftas produktiem, līdz šā gada 1. aprīlim jāiesniedz iesniegums un tam pievienojamie dokumenti nodrošinājuma apliecības saņemšanai vai apliecinājums par  nodokļu maksātāja atbilstību kritērijiem, ka nodrošinājums nav jāiesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!