Foto: LETA
Vairums Rīgas daudzdzīvokļu māju ir sadalītas dzīvokļa īpašumos, un šiem mājokļiem šogad tiks piemērota augstāka nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme nekā līdz šim, ja vien līdz 29. februārim tajos nebūs deklarējusies vismaz viena persona. Tomēr ir neliela namīpašumu daļa, kur ar vienu deklarētu personu no augstāka NĪN nevarēs izvairīties.

Uz īpašumiem, kas sadalīti nevis dzīvokļos, bet gan domājamās daļās, attiecas atšķirīgi noteikumi. Zemesgrāmatā šie nami ir reģistrēti kā viens ieraksts un dzīvokļu saimnieki – kā šo ēku līdzīpašnieki. Rīgas dome gan mierina, ka tādu ēku galvaspilsētā ir ļoti maz un galvenokārt šāda īpašumtiesību struktūra ir denacionalizētajos namos.

Kā portālam "Delfi" skaidro Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis, saskaņā ar jauno kārtību divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, aprēķinot NĪN, ņem vērā mājā deklarēto personu skaitu un katrai šādai personai piekrītošo mājas platības daļu. Par platību, kas pēc šiem aprēķiniem "paliek pāri", būs jāmaksā NĪN pamatlikme 1,5% apmērā, nevis samazinātā likme.

Saistošajos noteikumos ietverts arī pārejas posms attiecībā uz vienai dzīvesvietu deklarējušajai personai piekrītošās platības daļas apmēru, nosakot, ka platības daļa 30 m2 tiek piemērota no 2018.gada, 2016. gadā attiecīgā platības daļa tiek noteikta 50 m2, bet 2017.gadā – 40 m2. Tādējādi tiek dota iespēja personām vai nu veikt ēkas sadalīšanu dzīvokļa īpašumos, vai atbilstoši sakārtot savā īpašumā deklarēto personu skaitu, uzsver Ziedonis.

Rīgas domē uzsver: pārējiem īpašumiem – privātmājām vai dzīvokļiem, kur īpašumtiesības nostiprinātas atsevišķā zemesgrāmatas nodalījumā, – NĪN pamatlikme 1,5% apmērā netiks piemērota, ja līdz 29. februāra pusnaktij īpašumā būs deklarējusies vismaz viena persona.

Tiesa gan, pašvaldība aicina deklarēšanos neatlikt uz pašu pēdējo brīdi, jo dati Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datu bāzē tiek saglabāti ar nelielu laika nobīdi.

Jau ziņots, ka Rīgā no šī gada īpašniekiem par mājokļiem bez deklarētiem iedzīvotājiem, nesakoptu zemi un patvaļīgas būvniecības objektiem pieaug NĪN, kā arī stājās spēkā jauni atvieglojumi tā samaksas kārtībā, paredz Rīgas domes saistošie noteikumi par NĪN Rīgā un grozījumi noteikumos par atvieglojumiem NĪN piešķiršanas kārtībā pilsētā.

Līdz šim Rīgā tika piemērota samazināta NĪN likme 0,2 – 0,6% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!