Foto: LETA

Saeima galīgajā lasījumā valsts budžeta projektu plāno izskatīt 30.novembrī, trešdien žurnālistiem sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Nākamnedēļ budžeta projektu varētu nodot izskatīšanai Saeimas komisijām, bet 3. novembrī to paredzēts izskatīt pirmajā lasījumā.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) uzsvēra, ka šogad deputātiem ir ievērojami vairāk laika budžeta izskatīšanai nekā pērn. Viņš gan neprognozēja vieglu budžeta izskatīšanas gaitu - būs daudz deputātu priekšlikumu, racionāla un neracionāla kritika.

Pēc Šadurska domām, strīdīgākie jautājumi varētu būt solidaritātes nodoklis, kas, viņaprāt, ir arī iemesls sociālo partneru kritikai par budžetu. Savukārt Mūrniece norādīja, ka solidaritātes nodoklis ir pareizs un pozitīvs solis.

Runājot par tā dēvētājām deputātu kvotām, amatpersonas pauda, ka konkrētas kvotas nav paredzētas un visi priekšlikumi tiks vērtēti pēc to kvalitātēs, nevis iesniedzēju uzvārdiem.


Kā ziņots, finanšu ministrs Jānis Reirs (V) iesniedza Saeimā nākamā gada valsts budžetu, uzsverot, ka tas ir izstrādāts atbildīgi, ievērojot ģeopolitisko un iekšpolitisko situāciju.

Reirs, nododot budžeta portfeli Saeimas priekšsēdētājai, pauda, ka nākamā gada budžets vērsts uz drošības stiprināšanu un lielāks budžeta pieaugums ir aizsardzībai un iekšlietām. Valdība arī spējusi nodrošināt pārējo jomu budžeta pieaugumu. Viņš aicināja deputātus atbildīgi izvērtēt nākamā gada budžeta projektu un apstiprināt to.

Valdība otrdien atbalstīja 2016. gada valsts budžeta likumprojektu, kas paredz, ka nākamgad ieņēmumi varētu augt līdz 7,37 miljardiem eiro, bet izdevumi - līdz 7,65 miljardiem eiro. Salīdzinājumā ar 2015. gada plānu likumprojektā paredzēts ieņēmumu palielinājums 114,2 miljonu eiro apmērā un izdevumu palielinājums 183,2 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!