Foto: F64
Valsts pārvaldē plānots palielināt mēnešalgas augstākā, vidējā, zemākā līmeņa vadītājiem, kā arī augsti kvalificētiem ekspertiem. Piemēram, Valsts kancelejas (VK) direktora un ministriju valsts sekretāru algu tuvākajos gados piedāvāts palielināt par vairāk nekā tūkstoš eiro.

Valsts kancelejas sagatavotie grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā ceturtdien izsludināti valsts sekretāru sanāksmē un sākuši savu saskaņošanas ceļu uz valdību. Tie paredz celt maksimālos apmērus tām valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku mēnešalgu grupām, kurās nodarbinātie šobrīd saņem ievērojami zemāku atalgojumu nekā līdzīgi amati privātajā sektorā.

Kā liecinot SIA "Fontes Vadības konsultācijas" pētījuma dati, valsts pārvaldē nodarbināto mēnešalgas augstākā, vidējā, zemākā līmeņa vadītājiem un augsti kvalificētiem ekspertiem (10. – 16. mēnešalgu grupa) šobrīd ir ievērojami zemākas par līdzīgām pozīcijām privātajā sektorā, sasniedz tikai 37% no privātā sektora vidējās mēnešalgas.

VK piedāvā 16. mēnešalgu grupai noteikt maksimālo mēnešalgas apmēru 3450 eiro apmērā 2441 eiro vietā, 15. grupai – 3233 eiro līdzšinējo 2353 eiro vietā, 14. grupai – 2573 eiro līdzšinējo 2264 eiro vietā, 13. grupai – 2304 eiro līdzšinējo 1917 eiro vietā, 12. grupai – 1813 eiro līdzšinējo 1647 eiro vietā, 11. grupai – 1733 eiro līdzšinējo 1382 eiro vietā, bet 10. grupai – 1385 eiro līdzšinējo 1287 eiro vietā.

Jo atbildīgāks amats – jo augstāka amata grupa. Piemēram, 16. mēnešalgas grupā ietilpst administratīvā vadība – Valsts kancelejas direktors, valsts sekretāri, Ministru kabineta locekļa padotībā esošo iestāžu vadītāji, citu valsts institūciju vadītāji, pašvaldību izpilddirektori un pašvaldības iestāžu vadītāji, prokuratūras administratīvā dienesta direktors un viņa vietnieki, Augstākās tiesas administrācijas vadītājs.

Tāpat 16. mēnešalgas grupā ietilpst Ministru kabineta locekļu un pašvaldības domes priekšsēdētāja konsultatīvās amatpersonas. Kā arī šajā mēnešalgas grupā ietilpst personas, kuras nodrošina tiesību aktu un attīstības plānošanas dokumentu juridisko analīzi, Saeimas, Valsts prezidenta, Ministru kabineta, Ministru prezidenta vai Valsts sekretāru sanāksmē doto uzdevumu izpildes kontroli.

Savukārt 10. mēnešalgas grupā – zemākajā, kuru plānots paaugstināt, – ietilpst personas, kuras administrē datubāzes, kuras ievieš un uztur kvalitātes vadības sistēmas iestādēs, kuras veic radošus darbus, piemēram, nodarbojas ar reklāmas materiālu un mājaslapu izstrādi, noformēšanu, un citas.

Kopš 2010. gada mēnešalgu grupu maksimālie apmēri ir paaugstināti no 1. līdz 10. mēnešalgu grupai, bet augstākajām mēnešalgu grupām tie nav grozīti, rakstīts grozījumu anotācijā.

Papildu finansējums mēnešalgu palielināšanai netiks piešķirts. Līdzekļi tiks iegūti, samazinot valsts pārvaldē nodarbināto skaitu.

Papildu finansējums mēnešalgu skalu palielināšanai netiks piešķirts.

Vēstīts, ka valsts pārvaldē nodarbināto skaits līdz 2020. gadam ik gadu tiks samazināts par 2%.

Plānots, ka ministrijas sadarbībā ar VK sagatavos izvērtējumu par resorā nodarbināto skaita samazinājumu un līdz 1. martam iesniegs to kancelejā, kura apkopos informāciju un rezultātus līdz 2018. gada jūnijam iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!