Pasaules Bankas piedāvātais 1300 eiro slieksnis 29% iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes ieviešanai ir pārāk mazs, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Pēc viņa teiktā, jautājums par to, kādam jābūt augstākajam algu slieksnim, ir diskutējams ar uzņēmējiem, bet 1000 eiro, kas tiek aplikti ar nodokļiem, ir pārāk maz.

Premjers uzsvēra, ka progresivitāti iespējams ieviest gan mainot IIN likmes, gan paaugstinot neapliekamo minimumu. Viņa ieskatā būtu jāpaaugstina neapliekamais minimums, lai ieguvumu vairāk justu mazāko algu saņēmēji.

Tāpat Kučinskis apliecināja, ka valdības mērķis ir trešo daļu valsts ieņēmumu iegūt nodokļu veidā.

Jau vēstīts, ka Pasaules Bankas ekonomisti aicina pārskatīt pašlaik Latvijā pastāvošo sistēmu, un ieviest atšķirīgas IIN likmes - zemāku IIN likmi mazāku algu saņēmējiem un augstāku likmi - lielāku algu saņēmējiem.

Eksperti min iespēju piemērot 19%, 23% un 29% IIN likmi. Zemākais slieksnis progresivitātes ieviešanai būtu 360 eiro, bet augstākais - 1300 eiro. Algām līdz 360 eiro mēnesī varētu ieviest mazāko IIN likmi 19%, algām no 360 eiro līdz 1300 eiro - 23%, bet virs 1300 - 29%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!