Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas konsolidētā kopbudžeta pārpalikums šā gada pirmajā ceturksnī bija 48,4 miljoni eiro, kas salīdzinājumā ar pērnā gada pirmajiem trijiem mēnešiem ir par 13,9 miljoniem eiro vairāk, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietniece Jolanta Plūme.

Viņa atzina, ka Latvijas konsolidētā budžeta bilance šogad pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir uzlabojusies. "Īpašas novirzes ieņēmumu vai izdevumu daļā nebija vērojamas. Ja mēs salīdzinām pret 2015.gada attiecīgo periodu, tad ieņēmumi ir pieauguši par 17,6 miljoniem [eiro] jeb 0,8%. Izdevumi savukārt ir pieauguši par mazāku summu - 3,6 miljoniem jeb 0,2%. Līdz ar to bilance ir uzlabojusies, un šogad pirmajā ceturksnī mums veidojas pārpalikums 48,4 miljonu eiro apmērā," teica Plūme, vienlaikus piebilstot, ka valsts kopbudžeta ieņēmumu plāns ir pārpildīts tikai par 1,1 miljonu eiro.

Pēc viņas teiktā, ieņēmumu pieaugumu galvenokārt nodrošināja par 3,8% lielāki kopbudžeta nodokļu ieņēmumi nekā pērnā gada pirmajā ceturksnī. Arī nodokļu ieņēmumu plāns trijos mēnešos tika izpildīts 100,1% apmērā, galvenokārt pateicoties iedzīvotāju ienākumu pakāpeniskam pieaugumam tautsaimniecībā, kas atspoguļojas darbaspēka nodokļu izpildē, kā arī patēriņa nodokļu virsplāna ieņēmumos.

Iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumi (IIN) šogad pirmajā ceturksnī ir nedaudz mazāki kā sākotnēji plānots, kas saistīts ar operatīvāku Valsts ieņēmumu dienesta atmaksu veikšanu par attaisnotajiem izdevumiem pēc gada ienākumu deklarāciju iesniegšanas. Vienlaikus IIN garantētā daļa pašvaldībām šā gada pirmajā ceturksnī tika izpildīta, līdz ar to no valsts budžeta neizpildes kompensācijas nebija nepieciešamas.

Plūme sacīja, ka neliela neizpilde 3,4 miljonu eiro apmērā ir sociālās apdrošināšanas iemaksās. Savukārt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi par astoņiem miljoniem eiro jeb 5,9% ir pārsnieguši sākotnējo plānu, kas kopumā sekmēja PVN izpildi izpildi šogad pirmajā ceturksnī 100,1% apmērā.

Vienlaikus Plūme atzina, ka uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi ir samazinājušies par 5,3 miljoniem eiro un ieņēmumu plāns nav izpildījies par četriem miljoniem eiro. Turpretī nekustamā īpašuma nodoklis šā gada pirmajā ceturksnī ir būtiski - par trim miljoniem eiro - pārpildījies. Savukārt darbaspēka nodokļu ieņēmumu plāns šā gada pirmajā ceturksnī izpildīts 99,1% apmērā.

Viņa norādīja, ka, analizējot konsolidētā kopbudžeta ieņēmumu struktūru, FM secinājusi, ka ārvalstu finanšu palīdzības sniegtajos resursos ir vērojams samazinājums, bet būtisks pieaugums ir vērojams nodokļu ieņēmumos. "Nodokļi ir bijuši par 63,4 miljoniem eiro lielāki nekā 2015.gada pirmajā ceturksnī," teica Plūme. Arī nenodokļu ieņēmumu ir nedaudz lielāki nekā pērn pirmajā ceturksnī, bet tos kompensē maksas pakalpojumu pieaugums, līdz ar to kopumā ieņēmumi atbilst plānotajam.

Plūme arī sacīja, ka šogad pirmajā ceturksnī par 58 miljoniem eiro jeb nepilniem 3% ir pieauguši uzturēšanas izdevumi, bet būtiski - par 54 miljoniem eiro jeb 42,5% - samazinājušies kapitālie izdevumi. Arī akcīzes nodokļa ieņēmumi pildās labi jau kopš gada sākuma, un trijos mēnešos ieņēmumi iekasēti 3,8% apmērā virs plānotā apmēra.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka šā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7,4 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 7,7 miljardi eiro. Pieļaujamais valsts budžeta deficīta līmenis ir 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Latvijas IKP faktiskajās cenās paredzēts 26,1 miljarda eiro apmērā, savukāt ekonomikas izaugsme - 3% apmērā. Vispārējās valdības budžeta ieņēmumu prognoze ir 34,3% apmērā no IKP, izdevumu prognoze 35,3% apmērā no IKP un valsts parāds 39,9% apmērā no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!