Foto: F64

Latvijā jūlija sākumā sākumā bija reģistrēti 44 608 mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija.

No 2010.gada 1.septembra, kad nodoklis tika ieviests, līdz 2015.gada 1.jūlijam pieteikumus mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusam ir iesnieguši 64 939 nodokļu maksātāji, tostarp 62 522 pieteikumi ir apstiprināti, 1607 ir noraidīti, bet 93 vēl nav izskatīti. Vienlaikus 717 pieteikumi vairs nav aktuāli (šajā kategorijā iekļauti kļūdaini ievadītie dati, kā arī ja uzņēmums pārdomājis, pirms VID lēmumu pieņēmis, vai arī dienests sākotnēji nolēmis mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusu piešķirt, taču vēlāk šo lēmumu atcēlis).

No visiem iesniegtajiem pieteikumiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusam 34 924 pieteikumi iesniegti VID, bet 30 015 - Uzņēmumu reģistrā.

Pēc VID datiem, 17 890 uzņēmumu mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statuss ir atņemts, jo nav izpildīti likumā noteiktie kritēriji, kas nepieciešami mikrouzņēmumiem.

Mikrouzņēmumu nodoklis 9% apmērā no apgrozījuma ieviests kopš 2010.gada 1.septembra. Atbilstoši Saeimas lēmumam no šā gada 9% likme attiecas uz uzņēmuma saimnieciskās darbības pirmajiem trim gadiem tiem mikrouzņēmumiem, kuriem gada apgrozījums ir no 7000,01 līdz 100 tūkstošiem eiro. Šiem uzņēmumiem no darbības ceturtā gada likme ir 12% apmērā no apgrozījuma.

Par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju var kļūt individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieku vai zvejnieku saimniecība, kā arī cita fiziskā persona, kas reģistrēta VID kā saimnieciskās darbības veicējs vai ar ierobežotu atbildību (SIA), kas atbilst vairākiem kritērijiem, proti, mikrouzņēmumu dalībnieki var būt tikai fiziskas personas, turklāt SIA dalībnieki vienlaikus ir arī valdes locekļi. Mikrouzņēmumu apgrozījums kalendārā gada laikā nedrīkst pārsniegt 100 tūkstošus eiro, savukārt darbinieku skaits šādos uzņēmumos var būt ne vairāk kā pieci cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!