Foto: LETA
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) pirmdien prezentētos valdības plānus samazināt darbaspēka nodokļus kopumā vērtē pozitīvi, taču pauž bažas, vai "darbinieki beigu beigās nebūs zaudētāji, vai arī šie šķietamie ieguvumi būs tuvu nullei", teikts LBAS paziņojumā.

LBAS norāda, ka valdība iecerējusi pakāpeniski samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), bet palielināt netiešos nodokļus – par nekustamo īpašumu un pievienotās vērtības nodokli.

Viens no valdības piedāvājumiem paredz 2013. gada otrajā pusē samazināt IIN likmi no pašreizējiem 25% līdz 24 %, neapliekamo minimumu palielināt no 45 līdz 60 latiem, atvieglojumu par apgādībā esošu personu saglabāt pašreizējo 70 latu apmērā.

"Taču, ja no 2013. gada plānots uzlikt nekustamā īpašuma nodokli dubultā apmērā un atcelt visus ierobežojumus zemes nodoklim, un - ja turklāt tas būs pie augstām kadastrālajām vērtībām – jau automātiski darbinieks būs zaudētājs. Valdība grib ievērojami lēnāk nekā paredzēts iepriekš pieņemtajos normatīvajos aktos paaugstināt arī iemaksas pensiju otrajā līmeni – no nākamā gada tie būtu nevis 6% bet 3%," norāda arodbiedrības.

LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns uzskata, ka IIN samazinājums plānots nepietiekami strauji, lai apkarotu ēnu ekonomiku. Viņaprāt, nodokli būtu jāsamazina par 2%, vēlams pat par 3%.

Turklāt arodbiedrības uztraucas par valdības plāniem atcelt PVN likmi, kad Latvijā inflācija nebūs augstākā par eiro ieviešanai nepieciešamo līmeni, ko paredz Māstrihtas kritēriji. LBAS uzskata, ka samazinātas (12% nevis 22% likmes) atcelšana sabiedriskajam transportam, medikamentiem, mācību un oriģinālliteratūrai, periodiskajiem izdevumiem, apkurei, arī malkai, zīdaiņu pārtikai, viesnīcu pakalpojumiem novedīs pie kārtēja inflācijas lēciena un "tas būs mūsu ekonomikas konkurētspējas zaudējums".

LBAS uzskata, ka 2013. gadā atlikt paaugstināšanu atvieglojumiem par apgādībā esošām personām arī nav pareizi, jo tas būtu slikts signāls, ka valdībai nerūp ģimenes ar bērniem.

LBAS arī uzskata, ka valdībai tomēr jāierobežo nekustamā īpašuma nodokļa kāpumu.
"Valstij ir jānosaka kāds saprātīgs likmes koridors, kurā varētu būt neliels pieaugums. Pats galvenais ir sakārtot kadastrālās vērtības, lai Rīgā, Pierīgā un citās lielajās pilsētās dzīvojošie darbinieki nebūtu totāli zaudētāji," norāda arodbiedrības.

Tāpat arodbiedrības norāda, ka pamata dzīves vietā ir jābūt nekustamā īpašuma nodokļa neapliekamajam minimumam uz katru ģimenes locekli. "Šobrīd savā piedāvājumā valdība to ignorē," secina LBAS.

Arodbiedrības uzskata, ka pats svarīgākais ir meklēt alternatīvas, nopietnus risinājumus, kā palielināt legālo nodarbinātību un mazināt ēnu ekonomiku, nevis vienkārši paaugstināt netiešos nodokļus, nemazinot dzīves dārdzību.

"LBAS ir paudis nostāju, ka koplīgumos un nozaru ģenerālvienošanās esošajām sociālajām garantijām ir jābūt ar zināmām nodokļu atlaidēm, un tādā veidā mēs varētu šo legālo ekonomiku padarīt sabiedrībā plašāku. Jābūt motivācijai strādāt legāli un maksāt nodokļus. Arī darbiniekiem un darba devējiem jābūt ieguvējiem no tā, ka viņi strādā legālajā ekonomikā," saka LBAS priekšsēdētāja vietnieks Baldzēns.

"Dzīves dārdzībai ir jāmazinās, un cilvēkiem ekonomikas augšupejas apstākļos no sava darba ir jāgūst ienākumi savas ģimenes ekonomiskās situācijas uzlabošanai. Cilvēkos ir jānostiprina pārliecība, ka Latvijā dzīve iet uz augšu – ne tikai ar vārdiem, bet reāliem risinājumiem, kas ved uz rezultātu," pausts arodbiedrību paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības padomē pirmdien prezentēti trīs sākotnējie piedāvājumi darbaspēka nodokļu reformai, par kuru diskusijas tiks turpinātas gan starp ministrijām, gan arī ar uzņēmēju organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!