Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietniece nodokļu jomā, Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Ināra Pētersone ir piemērota kandidāte VID ģenerāldirektores amatam, uzskata Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

"LDDK ar līdzšinējo VID ģenerāldirektores vietnieci Ināru Pētersoni ir izveidojusies efektīva sadarbība, gan regulāri sniedzot darba devēju viedokli par dažādiem VID darbības aspektiem un veidiem, gan kopīgi meklējot efektīvus risinājumus ēnu ekonomikas mazināšanai. LDDK šo sadarbību vērtē kā konstruktīvu un rezultatīvu, tāpēc uzskatām, ka Pētersones kundzes kandidatūra ir piemērota VID vadītājas amatam un viņas pieredze šajā institūcijā ir ļāvusi uzkrāt neizmērojamu zināšanu bāzi nodokļu administrēšanas jomā," aģentūrai BNS atzina LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

Runājot par to, ko uzņēmēji sagaida no VID darbības nākotnē, viņa uzsvēra, ka VID jākļūst vairāk uz klientiem - godprātīgiem nodokļu maksātājiem - orientētai. "Obligāts nosacījums tam ir profesionālas konsultācijas nodokļu piemērošanas jautājumos, lai ikviens uzņēmējs būtu drošs, ka atsevišķu VID konsultantu sniegtā informācija patiešām atbilst VID un nodokļu politikas kopējām nostādnēm un, paļaujoties uz šo speciālista konsultāciju, viņš neriskē kļūt par nodokļu parādnieku vai tamlīdzīgi," teica LDDK vadītāja.

Tāpat viņa vērsa uzmanību, ka aizvien darba devējiem nodokļu administrēšanas procedūras aizņem ļoti daudz laika. "Uzskatām, ka savā nākotnes darbībā VID jāorientējas uz Centrāleiropas valstu standartiem, kur nodokļu saistību izpilde ir vienkāršāka un uzņēmējiem draudzīgāka. Tas savukārt palīdzēs palielināt nodokļu maksātāju skaitu un valsts budžetā ienākošo līdzekļu apmēru," paskaidroja Menģelsone.

Arī LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš atzinīgi novērtēja Pētersones kandidatūru VID ģenerāldirektores amatam. "Regulāras tikšanās starp VID, LTRK un LDDK VID sadarbības sekmēšanai un uzņēmējiem sniedzamo pakalpojumu pilnveidošanai norit pēdējo pusgadu. Šajās sanāksmēs VID vienmēr ir pārstāvējusi Pētersones kundze, demonstrējot nevainojamas zināšanas par VID darbību, kā arī pretimnākšanu uzņēmēju identificēto problēmu risināšanā. Pētersones kundzi vērtējam kā kompetentu VID vadītāja amata kandidātu," viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs Andris Vilks nolēmis Pētersoni virzīt VID ģenerāldirektores amatam.  

Jauna VID vadība jāizraugās, jo līdzšinējā iestādes ģenerāldirektore Nelija Jezdakova iesniedza atlūgumu. Viņa turpinās pildīt pienākumus līdz 10.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!