Foto: DELFI

No nākamā gada ieviesīs pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi 5% apmērā, un to piemēros svaigu augļu, ogu un dārzeņu piegādēm. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pirms galīgā lasījuma Saeimā atbalstītie grozījumi PVN likumā. Grozījumiem bija iesniegti vairāki priekšlikumi samazināt PVN arī citiem produktiem un nozarēm, taču tie neguva komisijas atbalstu.

Samazinātā PVN likme attieksies uz mazgātiem, mizotiem, lobītiem, grieztiem un fasētiem dārzeņiem, augļiem un ogām, bet to nepiemēros, ja šie produkti būs, piemēram, saldēti, sālīti vai kaltēti.

5% PVN likmi plānots ieviest, lai mazinātu ēnu ekonomiku, palielinātu legālajā tirgū darbojošos komersantu konkurētspēju un mazinātu augļu, ogu un dārzeņu cenas, tādējādi arī palielinot šo produktu daudzumu ikdienas uzturā.

PVN likumu plānots papildināt ar pielikumu ar Latvijai raksturīgu dārzeņu, augļu un ogu uzskaitījumu, kuru piegādēm varēs piemērot nodokļa 5% likmi.

Deputāts Ints Dālderis (V/"Par") aicināja atteikties no lēmuma noteikt 5% PVN likmi Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām, jo no tā neiegūtu ne ražotāji, ne pircēji, bet tikai pārpircēji. Komisija viņa priekšlikumus neatbalstīja. Savukārt partija "No sirds Latvijai" (NSL) aicināja samazināto likmi piemērot arī pienam, krējumam, paniņām, rūgušpienam, kefīram un citiem fermentētiem vai skābpiena produktiem, sviestam un maizei. Tāpat NSL aicināja piemērot samazināto nodokļu likmi ēdināšanas pakalpojumiem. Šos priekšlikumus komisija neatbalstīja.

Deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) priekšlikums paredzēja ieviest samazināto nodokļu likmi 12% apmērā maizei, svaigai gaļai un zivīm, pienam un sviestam. Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji aicināja šo priekšlikumu neatbalstīt, atgādinot, ka PVN samazināšana Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām ir pilotprojekts. Ja rezultāti būs labi, tad 2020. gadā varētu vērtēt, vai samazināto PVN likmi piemērot arī citām produktu grupām.

Atbalstu guvušie grozījumi paredz, ka samazinātā likme Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām būs spēkā no 2018. gada 1. janvāra trīs gadu periodā, šajā laikā dodot iespēju izvērtēt šādas samazinātās nodokļa likmes ieviešanas ietekmi uz dažādām sabiedrības grupām.

Pārtikai patlaban tiek piemērota PVN standartlikme 21% apmērā.

Vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien turpina skatīt Saeimas deputātu un ministriju priekšlikumus 2018. gada budžetam pirms izskatīšanas Saeimā otrajā lasījumā.

Budžeta komisija darbu pie priekšlikumu izskatīšanas sāka jau pirmdien, noslēdzot darbu pie 14 nākamā gada valsts budžeta pavadošajiem likumprojektiem.

Plānots, ka pie pārējiem 14 darbs komisijā turpināsies otrdien, savukārt darbu pie nākamā gada valsts budžeta likumprojekta un vidēja termiņa budžeta ietvara 2018.-2020. gadam likumprojekta komisija varētu noslēgt trešdien.

Jau ziņots, ka Budžeta komisija nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu galīgajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 400 priekšlikumu.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2018.-2020.gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 100 priekšlikumi. Savukārt 28 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegti teju 300 priekšlikumi. Saeimas kārtības rullī paredzētās tiesības iesniegt priekšlikumus izmantojušas visas parlamenta frakcijas, kā arī komisijas, deputāti individuāli un arī nozaru ministrijas.

Saeimas deputāti nākamā gada budžetā piedāvāja līdzekļu pārdali 223 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!