Foto: LETA

Martā Labklājības ministrija prezentēs koncepciju par minimālo ienākumu līmeni, kas paredzēs ka šis līmenis būs lielāks par 100 eiro, tomēr "gala cipars" pagaidām vēl nav izlemts, otrdien LTV raidījumā "1 pret 1" informēja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Kā ziņots iepriekš, minimālais ienākumu līmenis nomainīs garantēto minimālo ienākumu (GMI), kas pašlaik noteikts 49,8 eiro apmērā.

Kā uzsvēra Reirs, GMI ir zemākais pieļaujamais līmenis, aptuveni puse pašvaldību pabalstos maksā lielāku summu. Latvijas Pašvaldību savienības iebildumu dēļ līdz šim nav izdevies paaugstināt GMI vai ieviest minimālo ienākumu līmeni, apgalvo ministrs.

Viņš uzsver, ka summa ir jāpārskata, jo tā nav mainīta piecus vai sešus gadus.

Reirs atzina, ka Latvijā ir liels nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju skaits, tomēr daļa no viņiem par tādiem tiek uzskatīta tādēļ, ka algu saņem aploksnē. Lai palīdzību sniegtu tiem, kam tā visvairāk nepieciešama minimālo ienākumu līmeni paredzēts nodrošināt tādām sociālajām grupām kā trūcīgie pensionāri vai ģimenes ar bērniem.

Tomēr ministrs uzsvēra arī to, ka uz valsts simtgadi sagatavota "dāvana", proti deficīts sociālajā budžetā. Tas radies tādēļ, ka likvidēta iecere par minimālajām sociālajām iemaksām, tādēļ jau 2019. gadā sociālais budžets būs ar deficītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!