Foto: Shutterstock

Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumu, paredzot, ka tas sekmēs inovatīvas komercdarbības attīstību un pētniecību.

Likumā noteikta jaunuzņēmuma definīcija un noteiktas tā pazīmes, jaunuzņēmumu atbalsta programmas, jaunuzņēmumu pieteikšanās kārtība minētajām atbalsta programmām, nosacījumi, kas ir un kā tiek piesaistīti kvalificēti riska kapitāla investori un tā tālāk.

Likumā paredzētas vairākas jaunuzņēmumu atbalsta programmas, kas paredz gan fiksētu maksājuma veikšanu par darba ņēmējiem, gan nodokļu atvieglojumus, gan augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei.

Saskaņā ar jauno likumu jaunuzņēmums ir kapitālsabiedrība "ar augstas izaugsmes potenciālu, kuras pamatdarbība ir saistīta ar mērogojamu biznesa modeļu un inovatīvu produktu izstrādi, ražošanu vai attīstību".

Vienlaikus likumā ir paskaidrots, ka inovatīvs produkts ir "prece vai pakalpojums ar augstu pievienoto, tostarp tehnoloģisko, vērtību, kas nodrošina noteikta jauna preces vai pakalpojuma attīstību vai arī esoša būtisku uzlabojumu".

Atbalsta programmu piešķiršanai jaunuzņēmumam jāatbilst 10 kritērijiem. Piemēram, viens no kritērijiem nosaka, ka kapitālsabiedrība veic komercdarbību pirmajos piecos gados kopš tās reģistrēšanas komercreģistrā.

Vienlaikus kapitālsabiedrībai jāatbilst vismaz vienai no šādām inovācijas pazīmēm: kapitālsabiedrībai pieder īpašumtiesības uz inovatīva produkta patentu vai tā ir pieteikusi inovatīva produkta patentu; vismaz 70 % no darba ņēmējiem ir maģistra grāds vai doktora grāds; pētniecībai un attīstībai ir novirzīti vismaz 50 % no kapitālsabiedrības izdevumiem kopš tās reģistrēšanas komercreģistrā.

Iepriekš šo likumu asi kritizēja Saeimas Juridiskais birojs, norādot, ka tas ir sasteigts.

Valsts atbalsta programmu jaunuzņēmumiem plānots uzsākt 2017.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!