Foto: DELFI
Satversmes tiesas (ST) ierosinājusi lietu "Par Subsidētās elektroenerģijas nodokļa likuma" nosacījumu atbilstību Latvijas Satversmei, portālu "Delfi" informē ST pārstāve Liene Kovalevska.

Apstrīdēta likuma norma, kas paredz, ka ar nodokli apliekami ienākumi, kas gūti no obligātā iepirkuma ietvaros pārdotās elektroenerģijas, kā arī norma, kas teic, ka šī nodokļa maksātāji ir elektroenerģijas ražotāji, kuriem ir tiesības pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

ST pārbaudīs, vai šie likuma punkti atbilst Satversmes 105.pantam, kas nosaka: "Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību."

Konstitucionālo sūdzību iesniedza SIA "AD Biogāzes stacija", SIA "BIO Auri", SIA "Daile Agro", SIA "BIOPAB" un SIA "Agro Iecava". Šie uzņēmumi pārdod elektroenerģiju, kas saražota biogāzes vai koģenerācijas elektrostacijās.

Kompānijas skaidro - saskaņā ar apstrīdētajām normām tām no šā gada 1.janvāra ir pienākums maksāt subsidētās elektroenerģijas nodokli. Sūdzībā norādīts, ka valstij nodokļu jomā gan esot plaša rīcības brīvība, tomēr tā esot jāizmanto taisnīgā un samērīgā veidā. Minētais nodoklis esot pārmērīgs, tādējādi tas ietekmējot sūdzību iesniedzēju maksātspēju un iespēju atgūt veiktos ieguldījumus. Tādējādi esot apdraudēta sūdzības iesniedzēju turpmākā komercdarbība.

Sūdzībā norādīts, ka apstrīdētās normas neatbilstot arī tiesiskās paļāvības principam. Iepriekš normatīvajos aktos esot bijis paredzēts elektroenerģijas obligātā iepirkuma termiņš un cena, tādējādi sūdzības iesniedzējas esot paļāvušās uz šā regulējuma nemainīgumu.

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Saeimu līdz šā gada 9.jūlijam iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2014.gada 9.oktobris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!