Foto: LETA
Valdība pagaidām negatavojas piekāpties pašvaldību prasībai pakāpeniski palielināt vietvaru budžetos ieskaitāmo iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļu līdz 100% no visiem IIN ieņēmumiem, jau nākamgad to ceļot no pašreizējiem 80% līdz 84%.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis Ministru kabineta komitejas sēdē, kur pirmdien tiek skatīts 2014.gada valsts budžetu pavadošais Ministru kabineta un LPS vienošanās un domstarpību protokols, šo pieprasījumu pamatoja ar pašvaldību aprēķiniem, kas liecinot - jau šogad vietvaras ir "apdalītas". LPS lēš, ka, lai kompensētu pašvaldībām IIN ieņēmumu kritumu, kas radies tādēļ, ka samazināta nodokļa likme un no 1. jūlija palielināti IIN atvieglojumu par apgādībā esošām personām, jau 2013.gadā to budžetos ieskaitāmā IIN daļa bija jāpalielina līdz 82%.

Pēc Jaunsleiņa teiktā, pašvaldībām piekrītošās IIN ieņēmumu daļas palielināšana līdz 84% tik tikko segtu zaudējumus, ko radīs plānotā ar IIN neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojumu palielināšana.

Tikmēr Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece Baiba Bāne un valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V) uzsvēra, ka valdība jau piekāpusies LPS, pārskatot darbaspēka nodokļu samazināšanas plānus – atsakoties no IIN likmes samazināšanas, kas "sistu" pa pašvaldību budžetiem, un tā vietā 2014.gadā samazinot sociālo iemaksu likmi.

Dombrovskis arī uzsver, ka, atbilstoši Finanšu ministrijas prognozēm, nākamgad pašvaldību ieņēmumi no IIN ievērojami pieaugs.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas pozīciju, turpmākos trīs gadus – 2014., 2015. un 2016. gadā pašvaldību budžetos ieskaitāmā IIN ieņēmumu daļa jāsaglabā pašreizējā, tas ir, 80% apmērā no kopējiem IIN ieņēmumiem.

Tikmēr LPS uzstāj, ka, sākot no 2014. gadā, pašvaldībām piekrītošā nodokļu daļa pakāpeniski palielināma līdz 25% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem un vispirms jāsāk ar pašvaldību budžetos ieskaitāmā IIN palielināšanu līdz pat 100% no visiem šī nodokļa ieņēmumiem.

Jaunsleinis arī apgalvo, ka Finanšu ministrija un LPS, aprēķinot prognozēto nodokļu ieņēmumu pieaugumu, izmantojušas atšķirīgas metodoloģijas, kā rezultātā ievērojami atšķiras arī viedokļi par to, cik lielā mērā tad nākamgad pieaugs vietvaru rīcībā esošie resursi.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas izmantoto metodi, valsts budžeta nodokļu ieņēmumi nākamgad augs par 2,5%, bet pašvaldību ieņēmumi – par 4%. Tikmēr, izmantojot LPS metodiku, veidojoties pilnīgi cita aina - valsts budžeta nodokļu ieņēmumi 2014.gadā aug par 9 %, kamēr pašvaldību budžetu ieņēmumi – tikai par 4,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!