Foto: LETA

Nodokļu reforma ir viens no valdības galvenajiem uzdevumiem, ar kura īstenošanu nedrīkst vilcināties, trešdien, tiekoties ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Sagaidu, ka politiskās partijas pieņems atbildīgu lēmumu par jauno nodokļu pamatnostādņu apstiprināšanu," teica prezidents.

Viņš atzinīgi novērtēja to, ka reformas izstrādē kopā ar valdību ir piedalījušies sociālie partneri, uzņēmēju organizācijas un eksperti, radot priekšnoteikumus tam, lai reforma dotu pēc iespējas labākus rezultātus.

"Tagad valdošās koalīcijas partneriem ir jāapliecina sava apņemšanās ne tikai vārdos, bet arī darbos. Uzskatu, ka šī ir viena no svarīgākajām reformām Latvijā 25 gadu laikā kopš neatkarības atjaunošanas. Nepamatota tās aizkavēšana mazinātu uzņēmēju un iedzīvotāju uzticību valstij," uzsvēra Vējonis.

Pēc viņa teiktā, nodokļu reforma ir nepieciešama, lai veicinātu ekonomisko aktivitāti, radot labvēlīgus apstākļus uzņēmējdarbības attīstībai un tādējādi nodrošinot lielākus ienākumus valsts budžetā. Reformai ir jāveicina lielāki ienākumi iedzīvotājiem, īpaši domājot par ģimenēm ar bērniem un mazāk turīgajiem, klāstīja prezidents. Tāpat svarīgs nodokļu reformas uzdevums ir mazināt ēnu ekonomiku.

Jau vēstīts, ka Finanšu ministrija (FM) nosūtījusi saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018.-2021. gadam projektu.

Nodokļu reforma paredz ieviest divas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pamatlikmes (pašlaik 23%): 20% ienākumiem līdz 45 tūkstošiem eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 tūkstošiem eiro gadā, kā arī paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu līdz 250 eiro mēnesī.

Tāpat plānots reformēt uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) sistēmu, nosakot, ka UIN tiek maksāts peļņas sadales brīdī, nevis par gūto peļņu u.c. Reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam.

Nākamnedēļ nodokļu reformu paredzēts izskatīt Ministru kabineta sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!