Trešdien valsts budžets jau 18. reizi uz Saeimu tiks nests tradicionālajā brūnas ādas portfelī, ko rotā plāksnīte ar ministra uzvārdu un konkrētā gadskaitļiem.

Valsts svarīgākais portfelis tiek izmantots vien reizi gadā un pārējā laikā glabājas Finanšu ministrijā (FM) - finanšu ministra kabinetā, portālam "Delfi"stāsta Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

"Tam ir atvēlēts speciāls plaukts, un portfelim blakus atrodas vēsturiska grāmata no pagājušā gadsimta - 20. gadsimta sākuma budžeta grāmata," saka Jarockis.

Budžeta portfeļa nešana no FM uz Saeimu ir tradīcija, kas sākās 1997. gadā. To uzsāka toreizējais finanšu ministrs Roberts Zīle, kurš šim mērķim ziedoja savu darba portfeli, stāsta Jarockis. Viņš atgādina, ka Lielbritānijā portfeļa nešanas tradīcija sākās jau 19. gadsimtā.

Pirms budžeta likumprojekta iesniegšanas Saeimā portfelis katru gadu tiek nospodrināts un uz plāksnītes tiek iegravēts finanšu ministra vārds, kā arī tas gads, kura budžets tiek nests uz parlamentu.

Pēc budžeta projekta atdošanas Saeimas priekšsēdētājai, ministrs portfeli aiznes atpakaļ uz ministriju.

Saeimā iesniegtais portfelis sver aptuveni no trim līdz pieciem kilogramiem, atkarībā no pavadošo likumprojektu daudzuma.

Pēc Jarocka teiktā, pavisam šajā tradīcijā ir piedalījušies astoņi finanšu ministri, un finanšu ministrs Jānis Reirs (V) ir devītais. Visvairāk - četras reizes - budžeta portfeli uz Saeimu nesuši bijušais finanšu ministrs Oskars Spurdziņš un finanšu ministrs Andris Vilks.

Kopš 1997. gada budžets uz Saeimu portfelī nav nests tikai vienu reizi - 2008. gadā tradīciju neievēroja tā laika ministrs Atis Slakteris, neaiznesot uz parlamentu 2009. gada budžetu.

Šogad budžeta portfelim piestiprināta jauna plāksnīte, lai uz tās tradicionāli varētu iegravēt finanšu ministra vārdu. Vecā plāksnīte, kurā vairs nebija vietas ierakstiem, novietota portfeļa otrā pusē.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien apstiprināja 2016. gada valsts budžetu, nosakot ieņēmumus 7,368 miljardu eiro apmērā, bet izdevumus - 7,655 miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!