Foto: LETA

Latvijā martā salīdzinājumā ar pagājušā gada trešo mēnesi bija mazākais mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums Eiropas Savienībā (ES), liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati par 22 bloka dalībvalstīm.

Saskaņā ar tiem mūsu valstī šajā periodā mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 0,3%.

Lielākais mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums martā gada izteiksmē reģistrēts Rumānijā (+18,4%), Luksemburgā (+14,8%), Bulgārijā (+6,2%), Īrijā (+6,1%), Lietuvā (+4,6%), Francijā (+4,6%) un Polijā (+4,3%).

Igaunijā mazumtirdzniecības apmērs martā gada izteiksmē palielinājies par 2,5%.

Kopumā mazumtirdzniecības apgrozījums martā lielāks nekā pagājušā gada trešajā mēnesī bija 18 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet kritums reģistrēts četrās valstīs: Dānijā (-4,9%), Beļģijā (-2,2%), Slovēnijā (-0,2%) un Maltā (-0,1%).

Savukārt martā salīdzinājumā ar februāri mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga sešās ES valstīs, par kurām ir pieejami dati: Somijā (+1,1%), Slovākijā (+0,9%), Bulgārijā (+0,8%), Rumānijā (+0,5%), Spānijā (+0,4%) un Luksemburgā (+0,3%).

Pārējās 16 valstīs, par kurām pieejami dati, mazumtirdzniecības apgrozījums martā salīdzinājumā ar februāri saruka. Lielākais kritums reģistrēts Portugālē (-5,2%), Dānijā (-3,9%), Igaunijā (-1,8%), Lielbritānijā (-1,3%) un Vācijā (-1,1%) .

Vismazākais kritums bijis Latvijā (-0,1%), Īrijā (-0,1%), Lietuvā (-0,2%) un Ungārijā (-0,2%).

ES martā salīdzinājumā ar februāri mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājies par 0,7%, bet eiro zonā tas sarucis par 0,5%. Martā salīdzinājumā ar pagājušā gada trešo mēnesi ES mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 2,4%, bet eiro zonā - par 2,1%.

Dati par Čehiju, Grieķiju, Horvātiju, Itāliju, Kipru un Nīderlandi ir konfidenciāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!