Foto: F64

Latvijā jūnijā salīdzinājumā ar pagājušā gada sesto mēnesi bija astotais lielākais rūpniecības ražotājcenu kritums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" otrdien publiskotie dati.

Latvijā, tāpat kā Čehijā, rūpniecības ražotājcenas maijā bija par 4,4% mazākas nekā pagājušā gada sestajā mēnesī, bet lielāks kritums reģistrēts Grieķijā (-7,3%), Nīderlandē (-6,2%), Horvātijā (-4,8%), Kiprā (-4,8%) Spānijā (-4,7%), Slovākijā (-4,6%) un Luksemburgā (-4,5%).

Jūnijā salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn ražotājcenu kritums reģistrēts visās ES dalībvalstīs, izņemot Maltu (+1,0%). Igaunijā tās samazinājušās par 2,5%, bet Lietuvā - par 3,4%.

Savukārt jūnijā salīdzinājumā ar maiju rūpniecības ražotājcenas samazinājās vienīgi Kiprā (par 0,2%), Latvijā un Maltā tās saglabājās stabilas, bet pieauga pārējās 25 ES dalībvalstīs. Lietuvā tas palielinājās par 1,0%, Igaunijā - par 1,6%, bet vislielākais pieaugums - par 2,6% - bija Nīderlandē.

ES dalībvalstīs vidēji ražotājcenas jūnijā salīdzinājumā ar šo pašu mēnesi pērn saruka par 2,9%, bet eiro zonā kritums bija 3,1%. Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ražotājcenas jūnijā ES pieauga par 0,8%, bet eiro zonā - par 0,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!