Brūvēt alu, tāpat kā cept unikālu rupjmaizi, latvieši prot un, šķiet, ir pratuši vienmēr, tieši tāpēc īsts pašmāju dzīvais alus tiek augstu novērtēts ne tikai Latvijā, bet arī daudzās citās valstīs. Kā ir teicis viens no mūsu slavenākajiem alus brūvētājiem, godprātīgi pagatavots latviešu alus pēc garšas apbrīnojami atgādina svaigi ceptu lauku maizi – tikpat gards, vienlaicīgi gan salds, gan rūgts, ar neaizmirstamu skābumiņu beigās.

Latviešu alus slava ir izskanējusi tālu pasaulē - viesi no tuvām un tālām zemēm nebeidz cildināt šo izcilo dzintarkrāsas dzērienu.

Taču ir arī citas valstis, kuru brūvēto miestiņu ir iecienījuši alus gardēži no visas pasaules. Vācija vilina ar neiedomājamo alus darītavu daudzveidību, Čehija pārsteidz ar lielo miestiņa patēriņu uz vienu iedzīvotāju, taču ja jūs interesē alus būvēšana kā māksla, aptverot visu alus garšu paleti, jums jādodas un Beļģiju. Tieši Beļģija ir pazīstama visā pasaulē ar savu neatkārtojamo alus kultūru, kas veidojusies un attīstījusies daudzu gadsimtu laikā.

Alus ar vēstures garšu
Visam pamatā, protams, ir tradīcijas. Beļģijā alus tiek uztverts nevis kā dzēriens, kura uzdevums ir remdināt slāpes, bet gan kā pielūgsmes un apbrīnas objekts. Kā augstās virtuves meistardarbs, kurā savijušās senās Flandrijas klosteru tradīcijas un unikālās, no paaudzes paaudzei nodotās receptes, kas gadsimtu laikā tika glabātas un lolotas kā rets dārgakmens, nebeidzot pārsteigt un raisīt apbrīnu līdz pat šai dienai.

Beļģijā alus dzeršana no nepiemērotas glāzes tiek uzskatīta par sliktu toni. Jo, izrādot cieņu pret vēsturi, katrai izcilajai alus šķirnei tiek darinātas īpašas glāzes, kas ne tikai ideāli akcentē un izceļ visus šī dzēriena aromāta toņus un garšas nianses, bet arī pasvītro tā spilgto pēcgaršu.

Šīs izsmalcinātās glāzes, kuru tilpums ir 0,3 vai pat 0,25 l, palīdz radīt alus cienītājiem pareizo noskaņojumu nesteidzīgai miestiņa baudīšanai. Arī bez vārdiem ir saprotams, ka, pasniedzot alu šādās glāzēs, jums piedāvā nevis dzert to bezjēdzīgā daudzumā, bet gan izbaudīt katru šī neatkārtojamā dzēriena malku.

Tieši tāpēc flāmu elu mēdz dēvēt par iesala vīnu, tādējādi izrādot cieņu alus darītāju mākslai, kas ir kļuvusi par valsts nacionālo lepnumu.

Beļģu alus - nevis veidi, bet stili!
Alus darīšana Beļģijā ir milzīga kultūras un vēsturiskā mantojuma daļa. Šeit tiek brūvētas vairāk nekā 900 alus šķirnes, turklāt dažām no tām jau ir 400 - 500 gadu. Šis alus tika pasniegts karaļu un augstmaņu dzīrēs, to arī šodien pasūta monarhi un prezidenti.

Jebkurš Beļģijas iedzīvotājs zina, ka alus ir valsts vizītkarte un tās bagātās vēstures simbols, tādēļ, piemēram, ieraugot vietējā lielveikala alus nodaļas plauktos mazāk par 50 alus veidiem, viņš var pasūdzēties patērētāju tiesību aizsardzības biedrībai. Un viņa sūdzība tiks apmierināta!

No beļģiem mēs varam mācīties izturēties pret alu kā pret unikālu mākslas darbu, cildinot tā izcelsmi un autora meistarību. Patiesi - klasificējot alu, beļģi, visbiežāk, lieto terminu "stils", nevis veids vai šķirne. Kā gan te nepieminēt slavenos flāmu māksliniekus, vai ne?

Ale, Stout, Saison, Lambic, Wit, Abbey, Trappist...

Visi šie nosaukumi apzīmē tautas valodā bieži dēvēto "dzīvo" jeb nepasterizēto alu, kura unikālā raudzēšanas tehnoloģija ļaut to uzglabāt mēnešiem vai pat gadiem ilgi, bet atsevišķas šķirnes var atstāt pudelēs nogatavināties pat vairākus desmitus gadu! Gadu simtiem brūvējot alu, beļģu alus darītāji ir kļuvuši par nepārspējamiem iesala grauzdēšanas meistariem un ir iemācījušies izmantot visu labāko, ko sniedz graudaugu kultūras - kvieši, rudzi, mieži, auzas un pat rīsi. Desmitiem veidu apiņu no visas pasaules piešķir alum unikālas garšas un smaržas īpašības.

Nenovērtējama nozīme brūvēšanas procesā ir arī izmantotajām rauga kultūrām, nodrošinot gan spontāno (atklāto), gan kontrolēto alus fermentāciju. Dažkārt talkā tiek ņemts arī vīna raugs, kas piešķir alum īpaši izsmalcinātas garšas nianses.

Nezināmā krustneša recepte
Beļģija ir arī slavenā ķiršu alus dzimtene. Kā vēsta sena leģenda, flāmu krustnesis, atgriežoties no karagājiena, esot nolēmis pagatavot īpašu dzērienu, kas pēc garšas atgādinātu alu, bet pēc krāsas - Kristus asinis. Lai iegūtu šādu dzērienu, krustnesis esot atšķaidījis vietējo alu ar ķiršu sulu...

Ķiršu alus jeb "Kriek" ("kriek" flāmu valodā nozīmē "ķirsis") - ir alus, kas no pusgada līdz diviem gadiem tiek izturēts uz ķiršiem. Tam netiek pievienotas nekādas esences vai garšas pastiprinātāji - tikai un vienīgi saldas un sulīgas ogas! Kuri katri ķirši arī šim alum neder, tikai noteiktas šķirnes ogas, kas tiek kultivētas Briseles apkārtnē.

Nogatavojušās odziņas nekādā gadījumā netiek spiestas - tikai nedaudz pārdurot miziņu, tās veselas tiek pievienotas tumšajam flāmu elam, ņemot kilogramu ķiršu un pieciem kilogramiem alus. Ķiršu alu gatavina mucās no sešiem mēnešiem līdz trim gadiem, bet pēc tam pilda pudelēs, kur turpinās rūgšanas process, piešķirot dzērienam daudzpusīgu un dziļu garšu.

Flandrijas ziemeļos atrodas alusdarītava Castle Breweij Van Honsebrouck, kurā jau vairākus gadsimtus tiek brūvēts slavenais alus Bacchus Kriek, nododot šī unikālā dzēriena recepti no paaudzes paaudzei. Alum Bacchus Kriek piemīt piesātināta tumši sarkana krāsa un izcils augļu aromāts. Tā ideāli sabalansētā garša apvieno sevī gan augļu saldumu, gan apiņu rūgtumu, gan ķiršu skābumu un gandrīz nemanāmu ozolkoka sīvumu, sniedzot patīkamu maigu pēcgaršu.

Neraugoties uz to, ka pie mums ķiršu alum priekšroku vairāk dod dāmas, visā pasaulē Bacchus Kriek labprāt izvēlas arī stiprā dzimuma pārstāvji. Bacchus Kriek var pasniegt atdzesētu kā aperitīvu, tas lieliski piestāvēs pie grilētiem ēdieniem un iederēsies pie dažādiem desertiem. To var baudīt arī atsevišķi kā patstāvīgu izcilu elu.

Starp citu, beļģi ir padomājuši arī par sava izcilā dzēriena noformējumu. Bacchus Kriek tiek pildīts šampanieša tipa pudelītēs, kas, savukārt, tiek rūpīgi ietītas dāvanu papīrā.


Latvijā alu Bacchus Kriek var iegādāties veikalos Prisma, Spirits &Wines, Maxima XXX, kā arī nogaršot restorānos KwakInn, Bon Vivant, S.Brewings, Beer House #1 un citur. Oficiālais izplatītājs Latvijā - kompānija Baltā Bura.

Nākamajā materiālā, kas būs veltīts beļģu alum, sīkāk pastāstīsim par satriecoši garšīgo Kasteel zīmola alu.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.
ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!