Foto: Publicitātes foto
Jaunais daudzdzīvokļu māju komplekss "Dammes Liepas" sadarbībā ar nekustamā īpašuma kompāniju "ORDO", ir veikusi pēdējo 3 gadu laikā vērienīgāko pētījumu jautājumā par nekustamā īpašuma iegādes kritērijiem Rīgā un Rīgas rajonā. Uzdodot respondentiem aptuveni 110 jautājumus, analīze ir apjomīga un sniedz plašu pārskatu par aktuālākajiem galvenajiem nekustamā īpašuma (NĪ) izvēles principiem un vēlmēm.

Informācijas iegūšanai tika izmantota anketēšana interneta vidē, ar mērķi noskaidrot ekonomiski aktīvo Rīgas un Rīgas rajona iedzīvotāju viedokli par NĪ iegādes perspektīvu tuvāko divu gadu laikā. Kopumā tika izsūtīti 105 000 uzaicinājumi Latvijā reģistrētiem respondentiem, par mērķauditoriju izvēloties tieši ekonomiski aktīvo Rīgas un Rīgas rajona iedzīvotāju grupu. Kopējais anketu skaits analīzē bija 4939, no kurām izvirzītajiem atlases kritērijiem atbilst 1164 anketas.

Aptauja atspoguļo rezultātus par nekustamā īpašuma tirgu 2013. gadā, kā arī demonstrē nosacījumus, kurus izvirzīja potenciālie pircēji, lai iegādātos nekustamo īpašumu. Rezultātu apkojumus ļauj secināt, ka nesenās krīzes sekas vairs nav izteikti jūtamas un aktīvākā iedzīvotāju daļa nākotnē plāno iegādāties savu pirmo, atkārtotu vai lielāku/mazāku mājokli, atkarībā no ģimenes stāvokļa un ienākumu līmeņa izmaiņām.

Skatot jautājumus no dažādiem aspektiem, tika veikta analīze gan par respondentu tautību, izglītību, ienākumiem, subjektīvām un indivudualizētām vēlmēm attiecībā uz mājokļa ģeogrāfisko atrašanās vietu, tā lielumu un plānojumu, aprīkojumu (t.sk.sanitārais mezgls, ventilācijas sitēmas, stāvvietas apsardze u.tml.), sniedzot apjomīgu un plašu pārskatu par butiskākajām prasībām nekustamā īpašuma iegādes jomā.  

Iegūtie rezultāti uzskatāmi atklāj ša brīža aktuālākos kritērijus, kas ir svarīgi katrai no respondentu grupām, kas sīkāk dalījās pēc tautības, izglītības, vecuma, ienākuma līmeņa, kā arī pēc ieceres perspektīvē iegādāties mājokli Rīgā vai tās apkārtnē privātmāju vai dzīvokli. Jaunākie pētījumi būtiski atšķiras no iepriekšējos gados novērtojām tendencēm.

Kopumā 23,6 % respondentu tuvāko divu gadu laikā plāno iegādāties NĪ, no tiem 54% tieši Rīgā vai Rīgas rajonā. Populārākie rajoni, kur šobrīd respondenti vēlētos iegādāties mājokli ir Rīgas klusais centrs (33,2% ); Mežaparks (30,9%); Teika (26,5%). Respondenti, kuri kā reālāko iespēju izskata tieši dzīvokļa iegādi, par vēlamiem rajoniem atzīst Purvciemu (31,7%); Imantu (27,6%), Juglu/Mežciemu (24,1%).

Pārliecināti par savām iespējām un droši par ieguldīju NĪ iegādē, vairāk ir respondenti ar augstāko izglītību un augstu ienākumu līmeni (virs 800 Ls). Tomēr, lielākā daļa (65,9%) aptaujāto, atzīst, ka mājokļa iegādei nepieciešams ņemt kredītu, un tikai 32,5% izmantos savus līdzekļus. Atkarībā no ienākumu līmeņa, aptaujas rezultāti uzrādīja arī sakarību starp augstāku ienākumu līmeni un ieceri iegādāties privātmāju, un plānotu dzīvokļa iegādi (vai īres tiesību pirkšana), ja ienākumu līmenis ir zemāks.

Sīkāk apskatot ieceres 38,3% respondentu vēlas iegādāties tieši privātmāju, bet 30,3% dzīvokli. Kā svarīgs faktors uzrādās arī sabiedriskā transporta pieejamība (77,6%) un lielveikalu tuvums (53,9%). Ne mazāk būtiska ir zaļā zonas esamība blakus vai netālu no mājokļa (71%).

Šādu pētījumu rezultāti vieglāk ļauj izvērtēt jaunu objektu būvniecības lietderību, reālo novietojumu un gala produkta piedāvājumu, lai maksimāli apmierinātu patērētāju vēlmes un katrs jaunais mājoklis kalpotu ne vien kā jumts virs galvas, bet, lai tā būtu ērta, harmoniska un sakārtota vide tā iedzīvotājiem un ģimenēm ar bērniem.

Web aptaujas administrēšanai tika izmantota platforma interneta pētījumiem "LimeSurvey", ko nodrošināja SIA "Sendigo". Aptaujas rezultātu rādījumu atšķirības un saistības nozīme ir izvērtēta ar 5% statiskās kļūdas varbūtību, kas izslēdz neprecīzu datu tālāku izplatīšanu un publiskošanu.

Sīkāku informāciju par Pētījumu un tā rezltātiem var iegūt, sazinoties ar "Ordo agency".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!