Foto: F64
Augsto graudu cenu dēļ Latvijas cūkkopjiem, iespējams, būs vēl vairāk jāsamazina ganāmpulki, pastāstīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) valdes priekšsēdētājs Dzintars Veide.

Viņš atzina, ka cūkkopjus satrauc pašreizējās augstās graudu cenas. "Cenas ir pieaugušas graudiem, sojai un citām izejvielām, un tā ir problēma," sacīja Veide un piemetināja - ja graudu cenas nesamazināsies, Latvijas cūkkopjiem būs jāturpina samazināt ganāmpulku apmērus. "Protams, augstās graudu cenas ietekmēs Latvijas cūkkopjus, un var būt jāsamazina ganāmpulki. Taču jāuzsver, ka ganāmpulki varētu tikt nevis likvidēti, bet gan samazināti," paskaidroja asociācijas vadītājs.

Veide arī uzsvēra, ka, neskatoties uz vairāku ekspertu jau pavasarī paustajām prognozēm par cūkgaļas cenu paaugstināšanos, tās joprojām nav mainījušās. "Gaļas cenas joprojām nav mainījušās, tās ir stabilas," teica LCAA valdes priekšsēdētājs un piebilda, ka nevar prognozēt, kad cūkgaļas cenas varētu pieaugt. "Prognožu nav. Cenas nav mainījušās arī Eiropas tirgū - principā esam viens tirgus, līdz ar to situācija visās valstīs ir apmēram vienāda," norādīja Veide.

Tāpat viņš sacīja, ka Latvijas cūkkopjiem nav priekšrocību eksportam uz citām Eiropas Savienības valstīm. "Eiropas Savienības tirgus ir kopējs, un, lai gan varam un eksportējam uz Poliju, Lietuvu, taču cena visur ir vienāda. Tur mums nav nekādu priekšrocību. Savukārt Krievijas tirgū cena bija augstāka un mums kā kaimiņvalstij bija savas priekšrocības," klāstīja asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka šogad graudu cenas ir aptuveni par 20-40% augstākas nekā pērn attiecīgajā periodā un līdz ar to graudu pārstrādātāji prognozē produkcijas cenu paaugstināšanos.

LCAA mērķis ir labvēlīgas ekonomiskās un politiskās vides izveidošana cūkkopības nozares attīstībai Latvijā, ievērojot starptautiskās integrācijas aspektus. LCAA uzdevumi ir pārstāvēt cūkaudzētāju intereses valsts institūcijās un organizācijās, kā arī nevalstiskajās organizācijās un ārvalstīs un veidot un attīstīt kautuvju un pārstrādes jaudu, panākot maksimāli iespējamo ietekmi tās pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!