Foto: LETA

Baltkrievija piektdien aizliegusi cūkgaļas importu no Latvijas un Krievijas Maskavas apgabala, paziņoja Baltkrievijas Lauksaimniecības un pārtikas ministrijas Veterinārās un pārtikas uzraudzības dienests.

Krievijas cūkgaļai importa aizliegums ieviests tādēļ, ka Maskavas apgabalā atklāta Āfrikas cūku mēra izplatība.

Savukārt cūkgaļas importa aizliegums Latvijai noteikts sakarā ar meža cūkās atklāto saslimšanu ar klasisko cūku mēri.

Jau ziņots, ka Dagdas un Zilupes novada mežos nomedītām mežacūkām konstatēts ļoti bīstamais klasiskais cūku mēris, līdz ar to PVD aicina mājas cūku turētājus, it īpaši Latgales reģionā dzīvojošos, sekot līdzi dzīvnieku veselības stāvoklim un nekavējoties informēt veterinārārstu, ja cūkas izskatās neveselas vai nobeidzas.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbinieku Latgalē izlases veidā veiktā mājas cūku laboratoriskā izmeklēšana saslimstību ar klasisko cūku mēri pagaidām nav apstiprinājusi.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. Slimības pazīmes – augsta ķermeņa temperatūra, konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Uz saslimušā dzīvnieka ādas - īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi. Slimās sivēnmātes var abortēt, sivēni piedzimt vārgi, atsevišķos gadījumos – nedzīvi. Saslimšana parasti beidzas ar cūku nobeigšanos.

Slimības ierosinātāju no novietnes uz novietni var pārnest ar piesārņotu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu un transporta līdzekļiem, termiski neapstrādātām, cūkgaļu saturošām virtuves ēdienu atliekām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!