Foto: Reuters/Scanpix

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) vērsusies Datu valsts inspekcijā (DVI), lai noskaidrotu, vai notikusi ziņu noplūde par mežu īpašniekiem, piektdien vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Vairāki uzņēmumi, kas nodarbojas ar mežu uzpirkšanu un izstrādi, izsūta vēstules un zvana mežu īpašniekiem, baidot ar dabas skaitīšanu un piedāvājot ātri atpirkt īpašumus. Uzpircēji mežu īpašniekiem stāsta, ka gadījumā, ja mežā atrod biotopus, tajā tiks aizliegta jelkāda saimnieciskā darbība.

DAP gan uzsver, ka firmas izplata nepatiesu informāciju, un mudina neuzķerties uz šī āķa un nepārdot vērtīgus īpašumus lēti. Tāpat DAP skaidro, ka dabas skaitīšana nebūt nenozīmē, ka teritorijai tiks uzlikts liegums. Iespēja uz privātas zemes atrast aizsargājamus biotopus ir neliela, un arī gadījumā, ja ko aizsargājamu atrod, ierobežojumus var uzlikt tikai ar paša īpašnieka atļauju.

"Notiek diezgan aktīva pārpircēju darbošanās, kad brauc konkrēti uz mājām, brauc konkrēti pie vecām tantiņām, brauc pie konkrētiem mežu īpašniekiem, kur vēršas un tās arī saka, lūdzu, pārdodiet. Reizēm pat zem tirgus cenas. Tiek biedēts ar to, ka, ja atradīs biotopu, jūs te neko nevarēsit darīt," raidījumā pauda DAP departamenta direktore Gita Strode. Viņa gan uzsvēra, ka neko pretlikumīgu šie uzņēmumi nedara, taču tas ir neētiski.

"Viņa zināja manu vārdu, manu uzvārdu. Viņa zināja manu meža platību," raidījumam stāsta kāda pārpircēju uzrunāta sieviete, kura vēlējās palikt anonīma, "kur visi šādi te uzņēmumi atrod informāciju par cilvēku?"

DAP ir informācija par vismaz trim firmām, kuras piesauc biotopu kartēšanu par ieganstu, lai lēti nopirktu mežus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!