Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK) ir atzinusi kļūdu savos aprēķinos un nu koriģēs Latvijai pienākošos tiešo maksājumu apjomu turpmākajos gados, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrija.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma no ES lauksaimniecība un lauku attīstības komisāra Dačana Čološa ir saņēmusi vēstuli, kurā EK apliecina, ka nepieciešami precizējumi aprēķinos par ES Kopējās lauksaimniecības politikas tiešā atbalsta apjomiem un maksājumiem, kas pienākas Latvijai, Lietuvai, Igaunijai un Rumānijai.

Saskaņā ar 7. un 8.februāra Eiropadomes lēmumu Latvijai, Lietuvai, Igaunijai un Rumānijai 2019. gadā būtu jāsaņem atbalsta maksājumi lauksaimniekiem precīzi 196 eiro (138 lati) par hektāru.

Savukārt saskaņā ar neseniem EK aprēķiniem Latvijai, Lietuvai, Igaunijai un Rumānijai 2019.gadā tiktu paredzēti tikai 195,79 eiro par hektāru.

Lai tiktu nodrošināta Eiropadomes lēmuma pilnīga ieviešana, EK ir apņēmusies precizēt savus aprēķinus un virzīt jautājuma izskatīšanai un apstiprināšanai šā gada 18.novembra ES lauksamniecības un zivsaimniecības ministru padomē.

Zemkopības ministrijas speciālistiem atklājot kļūdaino aprēķinu, Straujuma oktobra vidū nosūtīja vēstuli EK un ES Padomes prezidējošās valsts – Lietuvas – lauksaimniecības ministram, kurā aicināja nodrošināt izmaiņas tiešo maksājumu neprecīzajos aprēķinos, lai pilnībā ieviestu Eiropadomes lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!