Foto: F64

Eiropas Komisijā (EK) patlaban netiek plānots papildu atbalsts piensaimniecības nozarei saistībā ar zaudējumiem Krievijas embargo dēļ, jo pastāv atšķirīga izpratne par krīzes jēdzienu šajā nozarē, piektdien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ikmēneša sēdē lauksaimniekiem atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

"Vakar Briselē man bija saruna ar komisāru Filu Hoganu, kurš norādīja, ka dažādās valstīs ir atšķirīga izpratne par to, kas ir krīze. Lielākā daļa valstu uzskata, ka patlaban vērojamas tikai tirgus svārstības, nevis krīze. Ja tiešām būs krīze, pie atbalsta jautājuma varētu atgriezties, bet pagaidām - nē," sacīja Dūklavs.

Vienlaikus viņš norādīja, ja būs nepieciešams, viņš kā Eiropas Padomes prezidējošās valsts pārstāvis atkārtoti rosinās diskusiju par papildu atbalstu piensaimniekiem.

Tāpat Dūklavs norādīja, ka šā gada 1.ceturksnī, līdz aprīlim, plānots izmaksāt Eiropas Savienības (ES) jau iepriekš piešķirto pagaidu ārkārtas atbalstu piena ražotājiem 7,7 miljonu eiro apmērā.

Tāpat viņš norādīja, ka, sākot ar 1.janvāri, piensaimniekiem ir iespēja saņemt valsts atbalstu ciltsdarbam par slaucamajām govīm 21 500 325 eiro apmērā. Par govi, kurai izslaukums ir līdz 7000 kilogramiem, maksā 189,70 eiro, bet par govi, kurai izslaukums ir virs 7000 kilogramiem, - 229,24 eiro.

Tāpat piensaimniekiem pienākas valsts atbalsts subsīdiju veidā par vairāk nekā 1,85 miljoniem eiro, kas paredzēts produktivitātes kontrolei.

Turklāt, sākot ar 2015.gadu, arī tiešmaksājumu ietvaros tiks maksāts atbalsts par slaucamām govīm. Aptuvenā likme par dzīvnieku šogad ir 147 eiro, bet nākamgad 167 eiro.

Saskaņā ar ES likumdošanu šo atbalstu par 2015.gadu varēs sākt izmaksāt no šā gada 1.decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!