Foto: LETA
Lai arī pagaidām ir tikai aizdomas par to, ka divas saimniecības Latvijā skāris Q drudzis (arī Kū drudzis), jau ir ieviesti vairāki ierobežojumi, piektdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš uzsvēra, ka  pagaidām nevar teikt, ka slimība ir apstiprināta, jo ir konstatētas antivielas, bet līdz šim nav atrasts slimības ierosinātājs.

Konkrētajām saimniecībām noteikti vairāki ierobežojumi, tostarp piens ir termiski jāapstrādā, un ir apturēta dzīvnieku pārvietošana uz citām saimniecībām. Tāpat informēts Slimību profilakses un kontroles centrs.

Balodis norādīja, ka slimība ir samērā viegli ārstējama - ar antibiotikām vai vakcīnu, līdz ar to lopi nav jāizkauj.

Pēc Baloža teiktā, slimības ierosinātājs sastopams visā pasaulē, izņemot Jaunzēlandi, un ierosinātājs atrodas ārējā vidē - to var pārnēsāt gan ērces, gan grauzēji, līdz ar to nevar teikt, ka slimība ir "ievazāta".

Jau vēstīts, ka divas zemnieku saimniecības Latvijā, iespējams, skāris Q drudzis - reti sastopama bīstama infekcija, kas var skart gan lopus, gan arī cilvēkus.

LTV raidījums "Panorāma" ziņoja, ka patlaban ir aizdomas, ka Q drudzis skāris divas lielas saimniecības Kurzemē un Vidzemē, kur katrā ir vairāk nekā 200 lopu. Ja laboratoriskās analīzes apstiprinās lopu saslimšanu ar Q drudzi, tad saimniecībām nāksies rēķināties ar finansiāliem zaudējumiem - lopus var ārstēt tikai ar antibiotikām un tad saimniecības savu produkciju nedrīkst realizēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!