Foto: Reuters/Scanpix

ASV dolārs aizvadītās nedēļas beigās piedzīvoja pamatīgu kritienu, jo jaunākie darba tirgus dati, pēc daudzu ekspertu domām, ir sagrāvuši cerības uz to, ka ASV centrālā banka jau jūnijā varētu lemt par nākamo procentu likmju celšanu.

Kaut gan bezdarba līmenis ASV maijā bija 4,7%, kas ir par 0,3 procenta punktiem mazāk nekā aprīlī, krituma iemesls ir problemātisks: gandrīz pusmiljons ASV iedzīvotāju pārstāja meklēt darbu, tādēļ oficiāli vairs netiek ieskaitīti bezdarbnieku rindās. Kopumā maijā pasaules lielākajā ekonomikā tika radīti tikai 38 tūkstoši jaunu darbavietu - tas ir mazākais jaunradīto darba vietu skaits pēdējo vairāk nekā piecu gadu laikā.

Darba tirgus, kas ir vājāks nekā gaidīts, rada šaubas, ka centrālā banka nākamajā sanāksmē jūnija vidū vai pēc tam jūlijā palielinās bāzes procentu likmes. Daudzi analītiķi iepriekš prognozēja, ka likmes tiks paaugstinātas līdz jūlijam.

"ASV maijā sektoros ārpus lauksaimniecības ģenerēja 38 tūkstošus darba vietas gaidīto 164 tūkstošu vietā. Tirgus dalībnieki tagad apšaubīs dolāra procentu likmju paaugstināšanas iepriekšējās dienās prognozēto scenāriju, kas var negatīvi ietekmēt dolāra vērtību," norādīja "SEB Bankas" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Kaut gan eiro pret ASV dolāru ir krietni pakāpies, arī šai valūtai saglabājas riski un ceturtdien notikusī Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes sēde eiro īpaši nepalīdzēja.

ECB saglabāja galveno bāzes procentlikmi 0% apmērā. Tāpat banka nedaudz paaugstināja šā gada eiro zonas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma un inflācijas prognozes. Atbilstoši jaunākajām aplēsēm šogad IKP pieaugums eiro zonā tiek lēsts 1,5% apmērā, bet nākamajā un aiznākamajā gadā ekonomikas izaugsme tiek lēsta 1,7% apmērā. Inflācija šogad tiek lēsta 0,2% apmērā, nākamgad - 1,3% apmērā, bet 2018.gadā - 1,6% apmērā.

"ECB šoreiz neko nemainīja. No 8 jūnija sāksies korporatīvo obligāciju pirkšana (CSPP), no 22. jūnija ilgtermiņa aizdevumi finanšu iestādēm (TLTRO). Inflācijas un IKP prognozes šim gadam pavisam nedaudz koriģētas uz augšu, kas neapmierināja tirgus dalībniekus un izraisīja eiro vērtības nelielu pavājināšanos. Joprojām ir riski, kuri apdraud eiro zonas ekonomikas izaugsmi (referendums Lielbritānijā kā viens no tiem). Piektdien publicētie eiro zonas mazumtirdzniecības dati bija pavāji. Apjomu pieaugums gada laikā 1,4%, bet mēneša laikā apjomi nav mainījušies," komentēja Lāriņš.

Atbilstoši norisēm lielajos pasaules tirgos ir mainījies arī Krievijas rubļa kurss - pret eiro tas ir krities, pret ASV dolāru audzis. Par vienu eiro piektdien maksāja 74,23 rubļus, kas ir par 1,3% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Bet ASV dolāra kurss pret rubli krities par 1% - līdz 65,3 rubļiem par vienu ASV dolāru.

"Piesardzīgā situācija naftas tirgū pirms OPEC sapulces nedēļas pirmajā pusē pavājināja rubļa pozīcijas, bet nedēļas izskaņā spiediens uz rubli samazinājās un eiro cena atgriezās zem 75 rubļu atzīmes," vērtēja Lāriņš.

Nedēļa sākās ar to, ka ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pirmdien kritās par 0,21% līdz 1,1138 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,12% līdz 1,4640 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,73% līdz 111,12 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro otrdien pieauga par 0,05% līdz 1,1132 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 1,07% līdz 1,4483 dolāriem par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,35% līdz 110,73 jenām par dolāru.

Trešdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,5% līdz 1,1188 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,46% līdz 1,4416 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu samazinājās par 1,07% līdz 109,54 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro ceturtdien pieauga par 0,33% līdz 1,1151 dolāram par eiro, attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kritās par 0,05% līdz 1,4423 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,61% līdz 108,87 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,1367 ASV dolārus, kas ir par 2,3% vairāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,4518 ASV dolārus, kas ir par 0,7% mazāk nekā pirms nedēļas, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā saruka par 3,4% un bija 106,53 jenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!