Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievija ir gatava lielu daļu kravu, kas pašlaik tiek vestas caur Baltijas valstu ostām, novirzīt caur Krievijas Ļeņingradas apgabala ostām, piektdien paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Neslēpšu, ka mēs ļoti nopietni apspriedām šo jautājumu, kad iepriekšējo reizi tikos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Mēs pieņēmām principiālu lēmumu pārorientēt lielus kravu, tostarp potaša un citu kravu, apmērus no Baltijas valstu ostām uz jūsu ostām," Lukašenko piektdien teica Minskā, tiekoties ar Ļeņingradas apgabala gubernatoru Aleksandru Drozdenko.

Lukašenko norādīja, ka saistībā ar to "mums ir jāvienojas ar Baltkrievijas un Krievijas dzelzceļniekiem un pēc iespējas ātrāk jāīsteno šīs vienošanās". "Domāju, ka pat tad, ja jūs kaut kādā jautājumā piekāpsieties baltkrieviem, ar [pārvadāto kravu] apmēriem jūs būtiski iegūsiet. Jo caur Baltijas valstu ostām mēs pārvadājam ne vienu vienu desmitu miljonu tonnu kravu," piebilda Baltkrievijas prezidents.

"Vēlreiz uzsvēršu: mēs ar Krievijas prezidentu vienojāmies, ka īstenosim šo programmu," paziņoja Lukašenko.

Savukārt Ļeņingradas apgabala gubernators paskaidroja – pat ja "mums izdosies izveidot godīgus tarifus vai, kā mēs runājām ar Baltkrievijas valdību, mūsu tarifi neatšķirsies salīdzinājumā ar Baltijas valstu piedāvātajiem, tik un tā iegūs gan Ļeņingradas apgabala, gan Krievijas un Baltkrievijas ekonomika".

"Caur savām ostām esam gatavi pārvadāt arī tehniku un minerālmēslus, un naftas produktus, un daudz ko citu," klāstīja Drozdenko un minēja, ka "mums ir jācenšas, lai tarifi būtu godīgi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!