Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc ziņām par Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījumiem Lietuvā, Eiropas Savienība (ES) nekavējoties ir izmeklējusi notikušo un uzsākusi drošības pasākumus Lietuvas teritorijā, kur saslimšanas gadījumi identificēti divām mežacūkām. Tomēr arī pēc Eiropas Komisijas (EK) iesniegtajiem pierādījumiem, Krievija aizvien neplāno atjaunot cūkgaļas importu no ES dalībvalstīm.

Šobrīd, pēc ekspertīzes rezultātiem varam apliecināt, ka Krievijai nav pamata aizliegt ievest cūkgaļu no ES dalībvalstīm, vai uzskatīt, ka arī ES teritorijā būtu sastopama šī bīstamā sērga,  paziņojumā norāda EK veselības komisārs Tonijs Borgs.

Pēc ES, Krievijas, Baltkrievijas un Pasaules dzīvnieku veselības organizācijas ekspertu slēdzieniem, sasirgušās mežacūkas Lietuvā nokļuvušas no Baltkrievijas. Borgs paziņojumā apliecina, ka EK pēdējās dienās sniegusi Krievijas pusei visus nepieciešamos pierādījumus, taču aizvien neesot saņemta pozitīva atbilde, ka importu varētu atjaunot.

"Ir ļoti žēl, ka Krievijas partneri ierobežo cūkgaļas importu no ES dalībvalstīm, par kurām ir skaidrs, ka tajās nav sastopama bīstamā sērga. Komisija atkārtoti apliecina, ka, pēc teritorijas izpētes, šādi importa aizliegumi ir nesamērīgi," paziņojumā minējis Borgs.

"Es pēc iespējas drīzāk plānoju tikties ar Krievijas varas iestādēm, lai rastu saprātīgu risinājumu šai problēmai," piebilda Borgs.

Jau ziņots, ka 24.janvārī Krievijas par pārtikas nozari atbildīgais dienests "Rosseļhodnadzor" aizliedzis Lietuvas cūkgaļas ievešanu valstī.

Aizlieguma iemesls ir Āfrikas cūku mēra izplatība Lietuvā. Gan Krievija, gan Lietuva šīs infekcijas izplatības dēļ iepriekš apturējušas cūkgaļas importu no Baltkrievijas, kur 2013.gada vasarā tika fiksēta šī saslimšana.

Dienesta paziņojumā norādīts, ka cūkgaļas ievešanu no Lietuvas aizliegusi Baltkrievija, kas kopā ar Krieviju atrodas Muitas savienībā. Šī iemesla dēļ Krievijas puse pieņēmusi tādu pašu lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!