Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdienas balsojumā bloķēja Eiropas Komisijas (EK) plānus atļaut apgalvojumus, ka saldināti un enerģijas dzērieni ar kofeīnu palīdz uzlabot modrību un koncentrēšanās spēju.

Šo apgalvojumu izvietošana, kā izpētījuši deputāti, uz dzērienu skārdenēm var veicināt cukura patēriņu pusaudžu vidū. "Pusaudži ir lielākā enerģijas dzērienu patērētāju grupa," atgādina EP informācijas birojs Rīgā.

"Tas nav tikai par kofeīnu, bet arī par ārkārtīgi augsto cukura līmeni šajos dzērienos. Mēs uzskatām, ka uz šādiem dzērieniem nedrīkst izvietot nekādus apgalvojumus par pozitīvo ietekmi," ceturtdien teica ziņotāja Kristela Šaldemose no Dānijas.

"Mēs negrasāmies teikt, ka pieaugušajiem nevajadzētu dzert kafiju vai enerģijas dzērienus. Mēs vienkārši nevēlamies palīdzēt uzņēmumiem iedzīvoties ar apgalvojumiem, kas, mūsuprāt, nav piemēroti bērniem", viņa piebilda.

Rezolūciju, kas bloķē EK sagatavotos noteikumus par modrības apgalvojumiem, EP deputāti atbalstīja ar pārliecinošu vairākumu, paceļot rokas.

Tāpat EP deputāti norāda, ka EK pati apgalvo, ka apgalvojumus, ka kofeīns palīdz uzlabot modrību un koncentrēšanās spēju, nedrīkst attiecināt uz bērniem un pusaudžiem paredzētu pārtiku. Viņi norāda, ka pusaudži ir enerģijas dzērienu patērētāju lielākā grupu: EP apskatītie pētījumi liecina, ka 68 % pusaudžu un 18 % bērnu regulāri lieto enerģijas dzērienus. Tiesa gan, ziņotāja neprecizē, kādus tieši pētījumus ņēmusi vērā.

Rezolūcijā minēts, ka 250 mililitru tilpuma enerģijas dzēriena skārdenē var būt līdz pat 27 gramu cukura un 80 miligramu kofeīna. Enerģijas dzērieni bērniem un pusaudžiem, kuri tos regulāri lieto, var izraisīt galvassāpes, bezmiegu un uzvedības problēmas, minēts rezolūcijā.

EP arī aicina dalībvalstis apsvērt iespēju pieņemt noteikumus par dzērienu ar augstu kofeīna saturu vai pārtikas produktus ar pievienotu kofeīnu pārdošanu bērniem un pusaudžiem.

Ziņots, ka kopš Latvijā nesen stājušies spēkā stingrāki likuma grozījumi, Rīgas Pašvaldības policija (RPP) konstatējusi piecus gadījumus, kad veikalos pārkāptas tirdzniecības prasības attiecībā uz to, kādā veidā tirgojami enerģijas dzērieni. Pārkāpumi konstatēti arī plaši pazīstamos lielveikalos.

Šajos piecos gadījumos tirgotāji nebija ievērojuši jaunās prasības, ka enerģijas dzērieni ir jānovieto atsevišķi no citām precēm un jābūt norādēm par enerģijas dzērienu kaitīgumu. Lielveikalu nosaukumus RPP gan neatklāj.

Jau ziņots, ka Saeima 21.aprīlī trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, nosakot, ka no vasaras stājas spēkā atbildība par enerģijas dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!