Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) gatavojas aizliegt jebkādas investīcijas Krievijas anektētajā Krimā, lai turpinātu izdarīt spiedienu uz Krieviju un parādītu, ka šis jautājums nav aizmirsts, otrdien pavēstīja diplomātiskie avoti ES.

Tiks apturēts arī ES ražoto preču eksports transportam, telekomunikācijām, enerģētikā, kā arī naftas un gāzes izpētes sektoriem Krimā.

Papildus tiks aizliegti arī tūrisma pakalpojumi, un kruīza kuģiem būs aizliegts piestāt Krimas ostās.

Paredzams, ka 28 ES dalībvalstis šīs sankcijas apstiprinās ceturtdien, kad Briselē tiksies ES līderi.

Jaunākās sankcijas atspoguļo "ilgstošo politiku neatzīt Krievijas īstenoto nelikumīgo Krimas aneksiju", norādīja kāds diplomāts. "Mēs neesam aizmirsuši Krimas problēmu, pat ja uzmanība bijusi pievērsta Ukrainas austrumiem."

"Mēs esam ļoti nobažījušies par situāciju Krimā," piebilda diplomāts.

Ukrainas krīzei padziļinoties, ES iesaldējusi līdzekļus un aizliegusi ieceļošanu tām Krievijas un Ukrainas amatpersonām, kuras atbildīgas par krīzi, tostarp Krimas aneksiju.

Malaizijas lidmašīnas notriekšana jūlijā pamudināja Briseli paplašināt sankcijas, iekļaujot tādus ekonomikas sektorus kā finanses, enerģija un aizsardzība.

Atsevišķas ES valstis, īpaši Vācija un Itālija, sākotnēji pret šādu rīcību iebilda, un diplomāti norādīja, ka valstīm neesot īpaši lielas vēlmes pārskatīt savas saistības ar Krieviju.

Pastāv arī bažas, ka Krima, kuru Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzskata par "svētu teritoriju", varētu zaudēt savu nozīmi ES dienaskārtībā un kļūt par notikušu faktu, kuru Rietumi nevēlēsies apstrīdēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!