Foto: AFP/Scanpix
Aizvadītajā nedēļas nogalē lidmašīna "787 Dreamliner" ar uzlabotu akumulatoru sistēmu atsāka lidojumus virs Etiopijas un Japānas un tie bija pirmie lidojumi kopš šā gada janvārī tika apturēta konkrēto lidaparātu izmantošana, ziņo „The Wall Street Journal”.

Sestdien „Dreamliner” pārlidoja no Etiopijas galvaspilsētas Adisabebas uz Kenijas galvaspilsētu Nairobi. Savukārt svētdien „Dreamliner” pacēlās virs Tokijas. Japānā notika pārbaudes lidojums, kurā piedalījās arī ASV uzņēmuma "Boeing" un Japānas aviokompānijas "All Nippon Airways" (ANA) vadītāji, kuri ar šo lidojumu centušies rast pārliecību par lidmašīnu drošību.

ANA pārstāvji gan uzsver, ka vēl būtu jāgaida vismaz mēnesis, pirms aviokompānija spēs pabeigt pilnīgi visus akumulatoru sistēmas uzlabojumus un atjaunot lidmašīnu izmantošanu.

No 1. jūnija ar minētajiem lidaparātiem varētu atsākties jau regulāra reisu īstenošana.

Pēc janvāra ASV Federālās aviācijas pārvaldes (FAA) aizlieguma „Dreamliner” pārvadāt pasažierus, kompānijai tika dots uzdevums atrast risinājumus, lai novērstu akumulatoru problēmas.

Pagājušajā nedēļā FAA oficiāli apstiprināja "Boeing" piedāvāto risinājumu lidmašīnu akumulatoru problēmu novēršanai, kam sekoja līdzīgas reakcijas citās valstīs, līdz ar ko bija iespējams reiss no Etiopijas uz Keniju, kā arī Japānas testa lidojums.

Šā gada janvāra laikā "Dreamliner" lidaparāti bija iesaistīti vairākos incidentos.

Japānas Transporta ministrija paziņoja, ka ir sākta šo lidmašīnu pārbaude pēc tam, kad nepilnas nedēļas laikā vienai no tām divreiz tika konstatēta degvielas noplūde.

8.janvārī degvielas noplūde no JAL lidmašīnas "Dreamliner" tika konstatēta ASV Bostonas pilsētas Logana lidostā, bet 13.janvārī - Tokijas Naritas lidostā.

7.janvārī JAL lidmašīnā "Dreamliner" izcēlās ugunsgrēks, kad tā, ielidojot no Japānas, nolaidās Bostonā. 11.janvārī ASV regulatori paziņoja, ka tiks veikta padziļināta lidaparāta drošuma pārbaude. FAA paziņoja, ka gan šis ugunsgrēks, gan degvielas noplūde ir saistīti ar litija jonu akumulatora problēmu.

FAA tūlītēji apturēja visu ASV reģistrēto lidmašīnu "Boeing 787 Dreamliner" izmantošanu avioreisu veikšanai, ņemot vērā iespējamas akumulatora aizdegšanās risku šī modeļa lidmašīnās. Sekojot ASV piemērām arī aviokompānijas un asociācijas citās valstīs apturēja šo lidmašīnu darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!