Foto: Reuters/Scanpix

Parīzes apelāciju tiesa ceturtdien atbalstīja Krievijas aktīvu iesaldēšanu Francijā, ko pieprasījuši bankrotējušā Krievijas naftas rūpniecības giganta "Jukos" akcionāri, kas vēlas piedzīt kompensācijas no Maskavas.

Akcionāri vēlas, lai Krievijas valdība sedz milzīgos zaudējumus, un vaino Maskavu, ka tā novedusi Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska vadīto uzņēmumu līdz likvidācijai politisku iemeslu dēļ un tad to pārņēmusi.

Tā kā Maskava atteikusies maksāt kompensācijas, Eiropas tiesas ļāvušas "Jukos" akcionāriem pieprasīt Krievijas īpašumu konfiskāciju ārzemēs.

Pērn arbitrāžas tiesa Hāgā lika Krievijai kompensācijās samaksāt 50 miljardus dolāru.

Krievija arī atteikusies maksāt Eiropas Cilvēktiesību tiesas piespriestos 1,9 miljardus eiro.

Parīzē Krievija bija lūgusi apelāciju tiesai atlikt īpašumu konfiskācijas procedūru līdz tiesas spriedumam par to, vai Hāgas tiesas rīkojums par kompensācijām ir piemērojams. Šis spriedums ir gaidāms 2017.gada sākumā.

Tomēr šī prasība tagad ir noraidīta, un Francijas tiesa nolēmusi, ka visi iesaldētie aktīvi ir jānodod valsts finanšu struktūrai "Caisse des Depots et Consignations" (CDC).

"Bijušie akcionāri turpinās konfiscēt Krievijas Federācijas aktīvus, pilnībā ievērojot starptautisko tiesību normas," sacīja viens no akcionāru advokātiem Emanuels Geijārs.

Krievijas valdības advokāts Ondrea Pina sacīja, ka aktīvi tagad CDC ir "ļoti lielā mērā aizsargāti", jo "vairs nepastāv briesmas, ka tie nonāks [akcionāru] rokās".

Francijā konfiscēti vairāki Krievijas aktīvi, arī dzīvokļu nami, banku konti un Krievijas akcijas raidorganizācijā "Euronews".

"Jukos" akcionāri mēģina konfiscēt Krievijas aktīvus arī Beļģijā, Vācijā, Lielbritānijā un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!