Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pēc tikšanās ar Lietuvas premjerministru Aļģirdu Butkeviču Krievijas koncerna ”Gazprom” valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers apsolījis samazināt ”Gazprom” noteiktos gāzes tarifus Lietuvai, atsaucoties uz ”Interfax”, ziņo ”lenta.ru”.

Tiesa gan, Millers, kura vadītajam "Gazprom" pieder 37% Lietuvas dabasgāzes kompānijā "Lietuvos dujos", atturējies prognozēt, cik liels būs cenas samazinājums - krievu pusei padomā esot kompleksa vienošanās, kas skars ne tikai gāzes cenu, bet arīdzan investīcijas un tranzītu. Pašreiz spēkā esošais "Gazprom" līgums ar "Lietuvos dujos" paredz katru gadu pārskatīt gāzes iepirkuma apjomu un tās cenu.

Agrāk Butkevičs izteicies, ka pēdējo četru gadu laikā Lietuva, kam "Gazprom" noteicis vienu no augstākajām gāzes cenām Eiropā, par dabasgāzi ir pārmaksājusi aptuveni vienu miljardu ASV dolāru (vairāk nekā pusmiljardu latu). Lietuvai par 1000 kubikmetriem gāzes "Gazprom" jāmaksā 490 ASV dolārus (261,7 latus), kamēr Baltkrievijai - tikai 150 ASV dolārus (80,1 latu).

Vēl šā gada pavasarī masu medijos izskanējis, ka "Gazprom" piedāvājis 20% lielu atlaidi Lietuvai apmaiņā pret ilgtermiņa līguma pagarināšanu līdz 2020. gadam un garantijām par netraucētu tranzītu uz Kaļiņingradas apgabalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!