Foto: LETA

Lietuva plāno jaunā sašķidrinātā gāzes termināļa (SGT) importēto gāzi uzglabāt Inčukalna gāzes krātuvē Latvijā, kas ir vienīgā funkcionējošā gāzes krātuve Baltijas valstīs.

Klaipēdas SGT projektu īstenojošās kompānijas "Klaipedos nafta" meitasuzņēmums "Litgas" ir paziņojis par plāniem 2015.gadā Inčukalna pazemes gāzes krātuvē uzglabāt līdz 100 miljoniem kubikmetru gāzes, bet no 2017.gada uzglabājamās gāzes apmērs sasniegs 200 miljonus tonnu, tomēr aplēses par daudzumiem ir aptuvenas.

"Litgas" plāno iepirkt dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojumus Inčukalnā, liecina iepirkumu konkursa tehnisko specifikāciju projekts, kas publicēts Lietuvas centrālajā publisko iepirkumu portālā.

Kompānija parakstīs viena gada līgumu par pakalpojumiem, tostarp gāzes transportēšanu pa Latvijas teritoriju, uzglabāšanu un izvešanu no Inčukalna gāzes krātuves, liecina dokuments.

"Litgas" plāno Inčukalna gāzes krātuves pakalpojumus izmantot pēc vajadzības atkarībā no pakalpojuma sniedzēja tehniskajām un komerciālajām spējām un plānotajiem gāzes uzglabāšanas apmēriem.

"Klaipedos nafta" ģenerāldirektors Roks Masjulis marta sākumā paziņoja, ka kompānija ir iesaistījusies sarunās ar Inčukalna gāzes krātuvi par iespējām tur uzglabāt gāzi.

"Klaipedos nafta" 2010.gada beigās izveidoja uzņēmumu "Litgas", kas nodarbojas ar SGT tirdzniecības un piegāžu darbību.

Lietuva ir sākusi sava SGT būvniecību Klaipēdā, paziņojot, ka varēs uzņemties reģionāli nozīmīgu lomu un piegādāt dabasgāzi arī pārējām Baltijas valstīm. Lietuva plāno līdz 2014.gada beigām uzbūvēt SGT ar gada jaudu 2‒3 miljardi kubikmetru dabasgāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!