Foto: DELFI

Latvijas pusei līdz šim pietrūcis informācijas par Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa projektu, bet šodien sperts solis uz priekšu, šodien pēc tikšanās ar Lietuvas enerģētikas ministru Jaroslavu Neveroviču žurnālistiem teica Latvijas ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš teica, ka līdz šim nebija skaidrs, kādā veidā šāda projekta īstenošana Lietuvā varētu ietekmēt reģionālo jautājumu risināšanu. Šodien sperts solis uz priekšu un panākta vienošanās, ka nepieciešama atklātība, un par to paredzēts turpināt sarunas.

Pēc viņa vārdiem, līdz šim Latvijas pusei trūcis informācijas par tehniskajiem parametriem un ekonomiskajiem apsvērumiem, lai izprastu nākotnes attīstību.

Vaicāts par reģionālo sašķidrinātās dabasgāzes termināli, Pavļuts norādīja, ka Baltija nākotnē būs neizbēgami vienots enerģijas tirgus. Tikšanās laikā panākta vienošanās, ka nepieciešams turpināt sarunas trīspusējā Baltijas formātā, iespējams, ar somu kolēģu līdzdalību, pieaicinot arī Eiropas Komisijas pārstāvjus, kuru viedoklis ir svarīgs.

"Jebkuras sadarbības pamatā ir atklāta un konstruktīva informācijas apmaiņa, lai varam veidot gan savu, gan kopīgo enerģētikas stratēģiju, balstoties uz kvalitatīvu un pareizu informāciju. Esam uz pareizā ceļa," norādīja ministrs.

Savukārt Lietuvas enerģētikas ministrs Neverovičs teica, ka Klaipēdas terminālis ir projekts, kas jāievieš, lai izveidotu gāzes tirgu Lietuvā līdz 2014.gada beigām. Lietuva esot atvērta diskusijām, un, pēc viņa domām, projekts varētu kalpot kā pakāpiens uz reģionālo projektu.

Arī viņš teica, ka ministri vienojušies sadarboties, apspriest un dalīties informācijā par jautājumiem, par kuriem ir interese abām valstīm.

Kā ziņots, sava peldošā termināļa un gāzes glabātavas izveidei Lietuva izraudzījusi Klaipēdas jūras ostas akvatorijas dienviddaļu līdzās tā dēvētajai Cūkas muguras salai. Pērn marta sākumā "Klaipedos nafta" ar norvēģu kompāniju "Hoegh LNG" parakstīja līgumu par peldošās gāzes glabātavas līzingu plānotajam terminālim, bet oktobra beigās parakstīja pirmo līgumu ar gāzes importa un transportēšanas kompāniju "Lietuvos dujos" par termināļa pieslēgšanu pie gāzesvadiem.

Kuģa jeb peldošās gāzes glabātavas tilpums būs 170 000 kubikmetru. Plānots, ka terminālis sāks darboties 2014.gada beigās.

Lietuvas jaunais premjerministrs Aļģirds Butkevičs šomēnes tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu aicināja Latviju pārdomāt iespēju sadarboties arī šajā projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!