Foto: DELFI
Klaipēdā plānotais sašķidrinātās gāzes terminālis (SGT) varētu piegādāt gāzi Latvijai un Igaunijai, paziņojis Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks.

Tā kā Lietuva ir izvēlējusies peldošu SGT, peldošo gāzes glabātavas un regazifikācijas iekārtu (FRSU) varētu izmantot gāzes piegādēm gan Igaunijai, gan Latvijai, viņš sacīja Helsinkos tikšanās laikā ar Somijas ekonomikas ministru Jiri Hekemiesu.

Komentējot Somijas gāzes kompānijas "Gasum" plānu būvēt lielu SGT Somijas dienvidos, Sekmoks arī norādīja, ka Baltijas un Ziemeļvalstu reģionam par labu nāks gan SGT Lietuvā, gan Somijā.

"Abi termināļi labvēlīgi ietekmēs reģionu. Termināļi kopā ar jauniem gāzes starpsavienojumiem un pazemes glabātavām palīdzēs izveidot reālu gāzes tirgu. Tas, ko mēs visi vēlamies, ir no izolētas energosalas pārtapt par daļu no Eiropas tirgus, kas darbojas atbilstoši caurredzamiem noteikumiem," Sekmoka teikto citē Lietuvas Enerģētikas ministrija.

"Gasum" ģenerāldirektors Antero Janness pagājušajā mēnesī paziņoja, ka kompānija būtu ieinteresēta piedalīties reģionāla sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecībā tikai tad, ja tas tiktu būvēts Somijā vai Igaunijā.

Savus SGT plāno būvēt visas Baltijas valstis. Tām nav izdevies vienoties par reģionāla SGT būvniecību, kurš varētu pretendēt uz ES finansiālu atbalstu, tādēļ Eiropas Komisija veic neatkarīgu priekšizpēti par projekta īstenošanai ekonomiski izdevīgāko vietu.

EK plāno izvēli paziņot līdz gada beigām, taču izskanējusi informācija, ka komisijas nolīgtā konsultāciju kompānija "Booz & Company" par Baltijas SGT būvniecības vietu ieteikusi izvēlēties Igauniju, bet ar nosacījumu, ka projektā iesaistās arī Somija.

Sekmoks ceturtdien vizītes laikā Helsinkos tikās arī ar Somijas energogrupas "Fortum" augstākā ranga vadītājiem. "Fortum" apsver iespēju būvēt un atkritumiem un biodegvielu darbināmu siltuma un elektrostaciju būvniecību Klaipēdā, Kauņā un Viļņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!