Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai ietaupītu līdzekļus, 29 pasaules lielākās bankas, tostarp Latvijā pārstāvētās kredītiestādes "Unicredit" un "Danske Bank", kopš pērnā gada sākuma paziņojušas, ka kopumā plāno likvidēt aptuveni 160 tūkstošus darbavietu.

Turklāt ir sagaidāms, ka banku nozarē izzudīs vēl vairāk darbavietu, norāda "Reuters" un secina - daļai atlaisto banku darbinieku, visticamāk, būs jāmeklē jauna nodarbošanās, kas nav saistīta ar banku jomu, jo globālajā banku nozarē notiekošās restrukturizācijas dēļ biznesa apmēri sašaurinās.

Aģentūra secina, ka darbinieku atlaišanas Eiropas bankās ir daudz vērienīgākas nekā Āzijā un ASV. Tas, pēc "Reuters" paustā, ir īpaši smags trieciens Lielbritānijai, kur finanšu nozare nodrošina aptuveni 10% no iekšzemes kopprodukta.

Plašās banku darbinieku atlaišanas skaidrojamas ar sarežģīto situāciju finanšu tirgos, kuros nerimst bažas par eiro zonas parādu krīzi un globālās ekonomikas atveseļošanās apsīkumu.

Visvairāk atlaišanas skar tos banku darbiniekus, kas strādā investīciju un vērtspapīru tirdzniecības jomās, kuras pašreizējā krīze ietekmējusi visspēcīgāk.

"Kad man šogad vajadzēja atlaist milzīgu skaitu vērtspapīru tirdzniecībā strādājošo cilvēku, es zināju, ka lielākajai daļai no viņiem karjera šajā biznesā ir beigusies. Tas ir teju pamiris. Daļai no atlaistajiem vienkārši būs jāmeklē pilnīgi cita nodarbošanās," atzina kādas Londonā strādājošas bankas vadītājs, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

"Reuters" raksta, ka atlaižamo skaitā ir arī daudzi augsta ranga investīciju baņķieri, kuriem algu apmēri mērāmi simtos tūkstošos latu gadā.

Pēc ekspertu paustā, šiem augstākā ranga banku menedžeriem ir grūtāk nekā jauniem baņķieriem samierināties ar zemāka līmeņa darbu un atalgojumu, tāpēc viņi, visticamāk, uz visiem laikiem aizies no banku biznesa un izveidos savas nelielas konsultāciju firmas vai arī sāks citu uzņēmējdarbību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!