Grieķijas un tās starptautisko aizdevēju - Eiropas Savienības (ES), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) - sarunas arī ceturtdien noslēgušās bez vienošanās, vēsta "The Guardian".

Tagad gan Grieķija, gan starptautiskie aizdevēji katrs iesnieguši savus priekšlikumus eirozonas finanšu ministriem, kuriem tikšanās ceturtdien pēc Latvijas laika sākās pulksten . "The Guardian" informācija liecina, ka, iespējams, sestdien notiks Grieķijas un aizdevēju "pēdējās cerības" tikšanās, kur vēl iespējams panākt kompromisu.


Grieķijas iesniegtos dokumentus savā rīcībā izdevies iegūt "Financial Times", tie angļu valodā pieejami šeit. Tikmēr nav zināms, kas minēts aizdevēju sagatavotajā piedāvājumā.

Skeptisku viedokli par izredzēm panākt vienošanos paudis Vācijas Centrālās bankas vadītājs Jenss Vīdmans. Viņš arī aģentūrai "Reuters" sacījis, ka pat ja Grieķija panāks vienošanos ar aizdevējiem, ECB turpmāk nevajadzētu Atēnām piešķirt jaunu pagaidu finansējumu.

Iepriekš Grieķijas centrālā banka brīdinājusi - ja Atēnām neizdosies vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem, tas novedīs pie valsts defolta. Pēc ceturtdienas sarunu izgāšanās "Bloomberg" raksta, ka Alekša Cipra valdība pietuvojusies defolta iespējamībai.

Tikmēr Cipra partijas biedri brīdinājuši valsts premjeru, ka pārāk liela solidaritāte ar starptautiskajiem aizdevējiem Atēnās tiks uztverta kā valsts nodevība.

Vēstīts, ka Grieķijas sarunas ar ES, ECB un SVF par pēdējo 7,2 eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, strupceļā atrodas jau piecus mēnešus, pusēm nespējot vienoties par vairākiem jautājumiem.

Grieķijai 30. jūnijā jāatmaksā SVF 1,6 miljardi eiro, bet jūlijā un augustā vēl 6,7 miljardi ECB, un, nesaņemot pēdējo aizdevuma maksājumu, Atēnām draud reālas maksātnespējas briesmas, kas valsts palikšanu eirozonā padarīs par faktiski neiespējamu.

(Informācija tiks papildināta).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!