Foto: AP/Scanpix

Grieķijas iedzīvotāji piektdien ar vēl lielāku sparu nekā iepriekš turpina izņemt savu naudu no bankām, savukārt Eiropadomes prezidents Donalds Tusks izplatījis aicinājumu Grieķijai piekāpties vai turpināt doties bankrota virzienā.

Piektdien grieķi no bankām izņēmuši aptuveni 1,2 miljardus eiro. Kopumā šonedēļ no valsts bankām aizplūduši 4,2 miljardi eiro, vēsta aģentūra "Reuters".

Eiropas Centrālā banka piektdien palielinājusi Grieķijas banku ārkārtas finansējuma griestus.

Savukārt Tusks pirms pirmdien gaidāmās eirozonas valstu līderu ārkārtas sanāksmes publiskojis videopaziņojumu, kurā skaidro: "Grieķijas situācija kļūst kritiska. Mēs esam tuvu punktam, kurā Grieķijas valdībai būs jāizvēlas starp, manuprāt, labu atbalsta turpināšanas piedāvājumu vai virzīšanos uz defoltu."

Kā vēstīts, Eiropas centrālās bankas (ECB) pārstāvji ceturtdien notikušajā eirozonas finanšu ministru sanāksmē brīdināja, ka tā nav droša, ka Grieķijas bankas pēc nedēļas nogales atsāks darbu, atsaucoties uz drošiem avotiem, ziņoja aģentūra "Reuters".

Naudas aizplūšana bija vienīgais, ko ceturtdienas sanāksmes laikā uzsvēris ECB prezidents Mario Dragi. Jautāts par to, vai piektdien Grieķijas bankas varēs vērt durvis, ECB valdes loceklis Benuā Kerē teicis: "Rīt jā. Pirmdien - to es nezinu."

Ceturtdien Luksemburgā notikusī eirozonas finanšu ministru sanāksme beigusies bez vienošanās par Grieķijas parādu krīzi, bet Eiropadomes prezidents Donalds Tusks paziņoja, ka pirmdien notiks eirozonas līderu ārkārtas sanāksme par situāciju Grieķijā.

Grieķijas sarunas ar Eiropas Savienību (ES), Eiropas Centrālo banku (ECB) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par pēdējo 7,2 miljardus eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, šonedēļ izvērtušās arvien asākā vārdu apmaiņā, un amatpersonas sāka jau atklāti apspriest iespējamo Grieķijas aiziešanu no eirozonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!