Foto: AFP/Scanpix

Itālija plāno pārdot trīs valstij piederošus uzņēmumus un gūt 10 miljardus eiro (7 miljardus latu), ko plānots novirzīt samilzušā valdības parāda mazināšanai, paredz Itālijas valdības piektdien atbalstītais pasākumu plāns, vēsta ārvalstu mediji.

Valdības dekrēts, ko ministri sēdē piektdien apsprieduši gandrīz piecas stundas, sastāv no 61 punkta, kuros, pēc Itālijas premjera Mario Monti vārdiem, paredzēta "virkne strukturālu reformu". Turklāt, Monti atzīmējis, ka valdības atbalstītie pasākumi ir "ļoti spēcīgi".

Visi pasākumi ir vērsti uz valsts ekonomikas izaugsmi, valdības parāda, kā arī valsts lomas mazināšanu tautsaimniecībā, par preses konferencē pēc valdības sēdes paziņoja Monti.

Ekonomikas attīstības ministrs Korrado Passera paziņojis, ka valdība piedāvā "atbloķēt" 43 jau pastāvošus likumus uzņēmējdarbības veicināšanai, radīt "noturīgas attīstības fondu" ar divu miljardu eiro (1,4 miljardu latu) lielu budžetu, kā arī jaunus instrumentus kompāniju finansēšanai un nodokļu atlaides augsti kvalificētu speciālistu piesaistei. Tāpat pasākumu plāns paredz samazināt sabiedriskajā sektorā strādājošo skaitu, arī militāros spēkus.

"Šis dekrēts paredz strukturālas izmaiņas un ļaus mobilizēt resursus 80 miljardu eiro (aptuveni 56 miljardu latu) apmērā," sacījis Passera.

Turklāt, ministri nolēmuši paātrināt valsts lomas mazināšanos ekonomikā. Ekonomikas viceministrs Vitorio Grilli paziņojis, ka valdība lēmusi pārdot trīs valstij piederošas kompānijas – eksporta kreditēšanas aģentūru "Sace", finanšu kompāniju "Fintecna" un kompāniju "Simest", kas strādā ar tiem uzņēmumiem, kas investē ārpus valsts.

"Šo kompāniju pārdošana notiks mēneša laikā un ļaus gūt 10 miljardus eiro (septiņus miljardus latu), kas tiks novirzīti Itālijas valdības parāda mazināšanai," sacījis ekonomikas viceministrs.

Raidorganizācija BBC vēsta, ka iespējama arī lielāka valsts īpašumu privatizācija.

Itālijas valdības parāds ir ap 120% no valsts iekšzemes kopprodukta, turklāt aprīļa beigās tas sasniedzis rekordlīmeni - 1,948 triljonus eiro (1,4 triljonus latu). Salīdzinot ar 2011.gada beigām, valdības parāds līdz šā gada aprīlim pieaudzis par 50,7 miljardiem eiro (36 miljardiem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!