Foto: DELFI Aculiecinieks

Starptautiskās reitingu aģentūras "Standard & Poor's" (S&P) un "Fitch" pagājušajā nedēļā samazinājušas Kipras kredītreitingu līdz defolta līmenim, ziņo ārvalstu masu mediji.

S&P samazināja ilgtermiņa un īstermiņa Kipras kredītreitingu no CCC/C līmeņa līdz "izvēles defoltam" – SD līmenim, ziņo aģentūra "Finmarket". Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Kipras valdība paziņojusi par ieceri apmainīt daļu no valsts obligācijām.

Arī "Fitch" šī iemesla dēļ pazemināja Kipras ilgtermiņa reitingu saistībām nacionālajā valūtā līdz "ierobežotam defoltam" – RD.

Kipras valdība plāno apmainīt 18 obligāciju izlaidumus par kopējo vērtību viens miljards eiro (aptuveni 700 miljoni latu) ar dzēšanas termiņiem no 2013.gada līdz 2016.gada pirmajam ceturksnim (starptautisko aizdevēju palīdzības programmas darbības laiks) uz pieciem obligāciju veidiem ar garāku termiņu. Jauno obligāciju dzēšanas termiņi būs no sešiem līdz desmit gadiem.

Valsts obligāciju maiņa beidzas pirmdien.

Jau ziņots, ka Kipra pagājušā gada jūnijā paziņoja, ka tai būs nepieciešams starptautiskais aizdevums, jo tās banku sektoram ir radušies lieli zaudējumi Grieķijas parādu krīzes dēļ. Tolaik tika lēsts, ka starptautiskā aizdevuma Kiprai apmērs būs 17,5 miljardi eiro (12,3 miljardi latu).

Eirozonas finanšu ministri martā piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7 miljardu latu) lielu starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā. Taču, lai saņemtu palīdzību, Kiprai būs jāievēro stingra taupība.

Kipra vienojusies īstenot valsts banku sektora radikālu restrukturizāciju, lai iegūtu desmit miljardu eiro aizdevumu no starptautiskajiem kreditoriem. Vienošanās paredz, ka "Bank of Cyprus" tiks restrukturizēta, bet otra lielākā banka "Laiki Bank" tiks sadalīta tā dēvētajā labajā un sliktajā bankā.

Turklāt noguldītāju turētāji Kipras bankās ar vairāk nekā 100 000 eiro (70 000 latu) kontos saistībā ar depozītu nodokli zaudēs ievērojamu daļu savu uzkrājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!